Zonneboiler verwarming: werking & rendement
Een zonneboiler is voornamelijk geschikt voor het verwarmen van het sanitaire water. Veel mensen vragen zich echter af of je ook de woning kunt verwarmen. Het antwoord op deze vraag luidt: ja, dat kan, maar niet zonder hulp van een andere warmtebron zoals een CV ketel of een warmtepomp. Ontdek er meer over in dit artikel.
Huis verwarmen met een zonneboiler: principe
In de zomer levert de zon de meeste energie en kun je nagenoeg al je sanitair water verwarmen met gratis energie van de zon. In de overige jaargetijden zal de zonneboiler vaak een beroep doen op de naverwarming om de temperatuur van het water voldoende hoog te houden. Over het hele jaar kom je dan gemiddeld uit op een energiebesparing van 50 tot 65% (verwarming sanitair water). In de koudere seizoenen presteert een zonneboiler een stuk minder goed dan in de zomer.
En het is juist in deze periodes dat je behoefte hebt aan verwarming. Een zonneboiler kan dan ook nooit geheel een cv-ketel of oliegestookte ketel vervangen. Het kan hoogstens 15 tot 25% van het totale energieverbruik (sanitair en CV) dekken. Een zonneboiler kan wel als extra energiebron dienen en helpen om het CV water voor te verwarmen.
Mogelijkheden voor een zonneboiler verwarming
Je volledige huis verwarmen met een zonneboiler is mogelijk, mits de combinatie met een CV-ketel of warmtepomp. Ontdek hieronder de mogelijkheden voor het volledig verwarmen van je woning met zonne-energie:
1) Woning verwarmen met een zonneboiler combi
Als je de de woning wil gaan verwarmen met een zonneboiler, dan kun je kiezen voor een zonneboiler combi. Dit is een zonneboiler systeem waarin boiler en CV ketel gecombineerd zijn. Je kunt met een dergelijk systeem zowel het CV water als het sanitaire water verwarmen. Dit systeem is niet goedkoop en eigenlijk alleen interessant wanneer je een (nieuwe) hoogrendementsketel wil gaan installeren in combinatie met vloerverwarming of wandverwarming.
Een andere mogelijkheid is om een combi te maken van een bestaande CV ketel en een zonneboiler (CV zonneboiler). Dit is meestal de meest aangewezen optie. Het voorraadvat in het systeem heeft dan twee gescheiden warmtespiralen waardoor niet alleen het sanitaire water maar ook het CV water wordt opgewarmd. Ook voor dit systeem geldt: alléén zinvol in combinatie met vloer of wandverwarming.
2) Huis verwarmen met zonneboiler en warmtepomp
Je kunt een zonneboiler ook combineren met een warmtepomp om de woning te verwarmen. Je hebt dan wel een groot buffervat nodig waarop beide systemen aangesloten worden. Dit systeem is met name geschikt voor zeer lagetemperatuurverwarming (ZLTV) met wand of vloerverwarming.
Rendement & opbrengst
Gemiddeld genomen kun je met een zonneboiler 15 tot 25% op de verwarmingskosten besparen. Het rendement dat je behaalt voor woningverwarming ligt lager dan het rendement voor verwarming van sanitair water (50-65%) omdat juist in de koude periodes, wanneer verwarming gewenst is, de zon minder uitbundig schijnt. Je dient er wel rekening mee te houden dat je een groter buffervolume nodig hebt en een groter collectoroppervlak wil je effectief gebruik maken van zonnewarmte om het huis te verwarmen.
Wanneer is een zonneboiler verwarming zinvol?
Bij een traditionele verwarming met standaard radiatoren is het eigenlijk niet zinvol om de woning met hulp van zonnecollectoren te verwarmen. De temperatuur van het CV water is dermate hoog (60 tot 70 graden Celsius) dat de naverwarming te vaak moet bijspringen. Hierdoor is het rendement vrij laag en verdien je de kosten van de installatie haast niet terug. Bij verwarming op lage temperatuur (vloer of wandverwarming) ligt de situatie anders en kan het gebruik van zonnecollectoren wel zinvol zijn. De temperatuur van het CV water is dan aanzienlijk lager (15-40 graden) waardoor de zonneboiler het CV water makkelijker kan voorverwarmen.