Terugverdientijd zonneboiler

Een zonneboiler is een aantrekkelijke investering, zeker wanneer je alle premies en subsidies meetelt in je overweging. Het milieu vaart er er wel bij en ook de energiefactuur zal een aangename kostendaling laten zien. Hoeveel energie je kunt besparen en wat de terugverdientijd van een zonneboiler is vind je terug in dit artikel.

 

Rendement en terugverdientijd berekenen

De terugverdientijd van een zonneboiler is afhankelijk van: de totale investering, subsidies en premies, de efficiëntie van het systeem en de geldende energieprijzen. De efficiëntie van het systeem wordt bepaald door het type collectoren en de oriëntatie ervan. Correct georiënteerde collectoren leveren de hoogste opbrengst en kunnen hierdoor sneller terugverdiend worden. Gemiddeld genomen bedraagt de terugverdientijd van een zonneboiler 10 tot 15 jaar.

De prijs van een standaard zonneboiler voor een gezin van vier personen bedraagt gemiddeld 4.000 à 6.000 euro. Dit is inclusief installatiekosten. In 2017, en mogelijk ook de daaropvolgende jaren, kom je in aanmerking voor premies. De terugverdientijd is in grote mate afhankelijk van het bedrag aan premies & subsidies dat je zal ontvangen. Dit bedrag is anders voor elk gezin. Benieuwd voor welke subsidies jij in aan aanmerking komt? Lees er meer over in ons artikel over subsidies voor zonneboilers.

 

Benieuwd naar de prijs van een zonneboiler, aangepast aan jouw noden? Vraag hier vrijblijvend een offerte voor zonneboilers

 

Terugverdientijd zonneboiler

 

Terugverdientijd korter dan tien jaar mogelijk?

Terugverdientijden korter dan tien jaar zijn meestal niet realistisch te noemen en zijn gebaseerd op sterk stijgende energieprijzen en niet haalbare energiebesparingen per jaar. Tevens houdt men bij dergelijk positieve inschattingen geen rekening met onderhoudskosten en de elektriciteitskosten voor de pomp. Een terugverdientijd van 10 tot 15 jaar is meer realistisch. In sommige vallen (minder gunstige oriëntering van de collectoren) kan de terugverdientijd zelfs oplopen tot 20 jaar.

 

Termijn zonneboiler terugverdienen

Hoeveel energie kan je besparen?

Gemiddeld zul je 50% kunnen besparen op de energiekosten voor warm water. Dat komt voor een gemiddeld gezin van vier personen neer op een besparing van 200 – 230 m³ aan aardgas. Bij een gemiddelde gasprijs van € 0.65 kun je dan € 130 – € 150 op maandbasis besparen. Indien je nu een elektrische boiler gebruikt in plaats van een gasgestookte CV dan zul je meer kunnen besparen met een zonneboiler omdat verwarming met elektriciteit in verhouding duurder is dan verwarming via gas.

 

 

 

Offertes voor een zonneboiler ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw zonneboiler. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen