Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Indirect gestookte boiler: voordelen, werking & prijs

De indirect gestookte boiler ken je misschien al als een ‘klassieke boiler’. Deze verwarmt je tapwater via een externe warmteleverancier: met behulp van elektriciteit of gas. Hoe werkt zo’n boiler en wat zijn de voordelen? Zijn er goede alternatieven? En hoeveel kost het? We nemen het door in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe werkt een indirect gestookte boiler?
Hoe kies ik mijn indirect gestookte boiler?
Hoeveel kost een indirect gestookte boiler?
Wat zijn de mogelijke alternatieven?
Ontvang vrijblijvend meerdere offertes

 

 

Waarom kiezen voor een indirect gestookte boiler?

Wat zijn nu de voordelen van dit soort boilers? We zetten de voordelen op een rijtje:

 • Energiezuinig: een indirect gestookte boiler heeft geen ingewerkte brander. Bovendien warmt je sanitair water alleen op als dit nodig is. Je verliest dus niet onnodig energie.
 • Minder slijtage: nog een voordeel van dat er geen direct verwarmingselement in het boilervat zit? Minder slijtage en dus ook minder onderhoud!
 • Simpele installatie: een ervaren installateur kan dit type boiler snel en eenvoudig installeren. Een rookkanaal of aparte gastoevoer is namelijk niet nodig. Kortom, geen kap- of breekwerken tijdens de plaatsing.

Interesse in dit type boiler? Neem vrijblijvend contact op met meerdere ervaren installateurs. Zo krijg je snel advies en profiteer je van eerlijke prijzen. Vul het contactformulier in.

indirect gestookte boiler

 

Hoe werkt een indirect gestookte boiler?

Een indirect gestookte boiler is een klassiek boilersysteem. Het zorgt voor warm water dankzij de combinatie met een cv-ketel (op gas of mazout) of een warmtepomp. Hieronder leggen we uit hoe het werkt:

 1. Een indirect gestookte boiler is afhankelijk van een externe warmtebron (cv-ketel of warmtepomp). Is er warm tapwater nodig? Dan maakt de boiler gebruik van het warme water van je verwarmingsinstallatie.
 2. Het warme water uit de cv-ketel stroomt het voorraadvat in. Daarin bevindt zich een spiraalvormig verwarmingselement dat zorgt voor de warmteoverdracht tussen het hete cv-water en het tapwater in het buffervat.
 3. Hierna komt het afgevoerde cv-water weer in de cv-ketel terecht. Daar warmt het opnieuw op en stroomt het eventueel ook naar je radiatoren. Zo gaat er weinig warmte verloren en begint het proces bij elke nieuwe warmtevraag van voor af aan.

 

LET OP: wil je graag meer info over de toepassingsmogelijkheden van een indirect gestookte boiler? Dan kan je terecht bij een ervaren installateur.

 

Hoe kies ik mijn indirect gestookte boiler?

Ben jij op zoek naar een boiler die indirect je sanitair water opwarmt? Maar weet je niet welke je moet kiezen en waar je op moet letten? Wij helpen je op weg.

 

FACTOR 1: plaatsing

Boilers zijn verkrijgbaar in verschillende modellen. Afhankelijk van de beschikbare ruimte, heb je de keuze uit een vloer-, wand- of plafondmodel.

 

FACTOR 2: inhoud

Vervolgens is het belangrijk dat je de juiste inhoud van je boiler kiest. Dat bepaal je aan de hand van je gezinsomvang en het totale waterverbruik. Hoe hoger het verbruik, hoe groter de benodigde capaciteit. Bij grotere gezinnen is daarom vooral een vloermodel aan te raden. Je hebt boilers met een voorraadvat van 75 tot wel 500 liter.

 

FACTOR 3: type warmteoverdracht

In de meeste boilervaten zorgt een spiraalvormige warmtewisselaar voor de warmteoverdracht. Zo heb je boilers met 1 spiraal, maar ook met 4 spiralen (bv. in combinatie met een warmtepomp). Daarnaast is er ook een zogenaamd tank-in-tanksysteem. Zo’n soort boiler bestaat uit een warmwateraccumulator die is ondergedompeld in een extern stalen reservoir met daarin het cv-water. De behuizing van deze tank bestaat uit roestvrij staal en werkt als indirecte warmtewisselaar.

 

FACTOR 4: merk

Meerdere bekende fabrikanten richten zich op de ontwikkeling van kwalitatieve verwarmingsketels en indirect gestookte boilers. Ongetwijfeld doen fabrikanten als Remeha, Vaillant of ACV een belletje rinkelen. Die laatste specialiseert zich voornamelijk in de eerder vermelde tank-in-tanksystemen.

 

FACTOR 5: externe warmteleverancier

Om het tapwater te verwarmen, is een externe warmteleverancier nodig. Meestal gaat het dan om een cv-ketel of een warmtepomp. Wil je dus graag een indirect gestookte boiler kopen? Dan is het belangrijk dat deze bij je verwarmingssysteem past en dat de vermogens op elkaar zijn afgestemd.

Vooral bij warmtepompen is dit een belangrijk aandachtspunt. Deze werken op lage temperatuur, waardoor het water in een onaangepast buffervat langzaam zou opwarmen. Je hebt dus een groter verwarmd oppervlak nodig. Daarom beschikken deze buffervaten vaak over meer dan 1 spiraal.

 

Laat je adviseren door een installateur!

Wil je je oude boiler vervangen? Zoek je naar de beste indirect gestookte boiler om horizontaal te plaatsen? Of wil je meer advies voor een weloverwogen keuze? Kies dan voor een specialist. Die monteert niet alleen je boiler, maar adviseert je ook over het verbruik, de plaatsing, … en zorgt voor het benodigde onderhoud en de service na verkoop!

Hulp nodig? Een installateur helpt je graag verder! Kom gratis in contact met een specialist actief in je buurt via onze offertedienst. Start hier je aanvraag.

 

Hoeveel kost een indirect gestookte boiler?

De prijs voor een indirect gestookte boiler hangt af van verschillende factoren. Vooral de inhoud, het vermogen en het merk spelen elk een grote rol. De prijzen beginnen vanaf € 500 (incl. btw, excl. plaatsing), maar kunnen oplopen tot zo’n € 3.500 (incl. btw, excl. plaatsing).

LET OP: de bovenstaande prijzen zijn richtprijzen voor de boiler zélf. De plaatsing is dus nog niet inbegrepen. Wil je graag weten hoeveel jouw nieuwe boiler kost? Dan raden we aan om rechtstreeks contact op te nemen met een professional actief in je buurt. Kom nu gratis in contact met erkende installateurs!

 

Kan ik besparen op mijn indirect gestookte boiler?

Wil je alleen een indirect gestookte boiler plaatsen? Dan kom je niet in aanmerking voor een subsidie. Bij andere verwarmingsinstallaties kan je wel de kosten verlagen, bv. dankzij de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie). Denk maar aan een warmtepomp(boiler), een zonneboiler,… Je specialist bekijkt samen met jou de mogelijkheden.

 

indirect gestookte boiler warmtepomp

 

Wat zijn de alternatieven voor een indirect gestookte boiler?

Toch niet overtuigd van de voordelen van een indirect gestookte boiler? En ben je benieuwd naar welke andere installaties er nog meer zijn voor warm tapwater? Een paar alternatieven:

 

ALTERNATIEF 1: direct gestookte boiler

Directe boilers zijn combi-toestellen waarbij het verwarmingselement zich wél bij het sanitair water bevindt. De bekendste installaties zijn…

 • Gasboiler: het voorraadvat bevat een gasbrander om het water in de tank op te warmen. Voor dit type boiler heb je echter wel een rookafvoer nodig.
 • Elektrische boiler: bij een elektrische boiler zit er een elektrische warmtespiraal in het voorraadvat. Deze houdt het water op een constante temperatuur. Daarnaast is een rookafvoer overbodig en is het dus een plug-and-play apparaat dat je alleen in het stopcontact hoeft te steken.

Prijzen: € 800 à 1.600 (excl. btw, incl. plaatsing). Start hier je aanvraag.

 

ALTERNATIEF 2: warmtepompboiler

Heb je geen gasaansluiting of wil je een duurzame stap maken? En verbruik je best wel veel warm water? Dan is een warmtepompboiler een goede oplossing. Dit systeem gebruikt de omgevings- of ventilatielucht om je sanitair water te verwarmen. Zo verbruik je ongeveer 60% minder energie dan met een gasboiler of elektrische boiler.

Wist je dat je een warmtepompboiler ook aan een condensatieketel kan koppelen? In dit geval warmt de ketel het voorverwarmde water verder op tot de gewenste temperatuur.

Prijzen: € 2.500  à 3.500 (excl. btw en incl. plaatsing). Start hier je aanvraag.

 

ALTERNATIEF 3: zonneboiler

Op zoek naar een andere manier om je CO2-uitstoot te verminderen? Dan is een zonneboiler een mogelijke oplossing. Deze installatie bestaat uit zonnecollectoren en een voorraadvat. De collectoren zetten zonlicht om naar warmte met behulp van een aangepaste vloeistof. Zo warmt het sanitair water in het voorraadvat van je installatie op.

Prijzen: € 2.500 à 7.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Start hier je aanvraag.

 

Offertes voor boiler / sanitairwerken ontvangen?

Kies voor een erkende vakspecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakspecialisten