Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Boiler-expert.nl Advies over alle soorten boilers & waterverwarmers
Vergelijk 100+ erkende installateurs online!
header image
Boiler-expert.nl

Warmwaterboiler

De warmwaterboiler heeft een belangrijke functie in de woning: opwarmen van het sanitair water. Er zijn een aantal type boilers te onderscheiden waarvan de elektrische boiler de meest bekende is. Een overzicht van de soorten warmwaterboilers met hun prijzen en werking vind je hier.

 

 

Warmwaterboiler Werking van een warmwaterboiler

Een boiler is in zijn meest eenvoudige vorm, een goed geïsoleerd voorraadvat waarin een bepaalde hoeveelheid leidingwater wordt opgeslagen en op temperatuur wordt gehouden. Met uitzondering van een gasboiler wordt het water in het boilervat continu op taptemperatuur gehouden zodat de gebruiker onmiddellijk over warm water kan beschikken. Als energiebron kan een boiler elektriciteit, gas of stookolie gebruiken maar een koppeling met duurzame energiebronnen zoals zonnewarmte is ook mogelijk. Voorbeelden hiervan zijn een zonneboiler en een warmtepompboiler.

 

 

Soorten warmwaterboilers volgens hun werkingsprincipe

Warmwaterboiler kun je wat betreft hun werkingsprincipe indelen in twee categorieën: direct verwarmde boilers en indirect verwarmde toestellen.

 

Direct verwarmde boiler
Bij dit type verwarmt de boiler het totale volume water geheel zelf door middel van een geïntegreerde warmtebron. Dat kan een elektrisch verwarmingselement zijn of een brander die werkt op gas of stookolie. Een goed voorbeeld van een direct verwarmde warmwaterboiler is de elektrische keukenboiler.

 

Indirect verwarmde boiler
Bij een indirect model is de warmtebron (gedeeltelijk) extern en wordt het water op een indirect manier opgewarmd. Dat kan gebeuren via een spiraal in het boilervat of door een dubbele wand waarlangs het extern opgewarmde water stroomt. Men noemt dit ook wel het ’tank in tank’ principe. Indirect verwarmde boilers worden vaak gebruikt in combinatie met gas- of oliegestookte ketels of in combinatie met warmtepompen. Een zonneboiler is een voorbeeld van een indirect verwarmd toestel. Het sanitaire water wordt hierbij door een externe bron (de zon) opgewarmd.

 

Gezien technologie constant in beweging is doe je er goed aan eerst advies in te winnen bij een ervaringsdeskundige. Via onze online offerteservice kan je nu vrijblijvend een offerte op maat aanvragen die voldoet aan jouw woning en verbruik. Klik hier voor meer informatie.

 

Werking warmwaterboiler

 

Warmwaterboiler op elektriciteit of gas?

Direct verwarmde boilers kunnen elektriciteit of gas als energiebron gebruiken. Het voordeel van een gasgestookte boiler (aardgasboiler) is dat deze het water niet constant op temperatuur hoeft te houden omdat verhitting d.m.v. verbranding veel sneller gaat dan verhitting door elektriciteit. Een warmwaterboiler met een inhoud van 80 liter (3kw) doet er gemiddeld 1.5 uur over om de volledige waterinhoud op temperatuur te krijgen. Een 200 liter boiler heeft hiervoor gemiddeld 4 uur nodig. Het nadeel van een aardgasboiler is echter dat deze een stuk lastiger is te installeren dan een elektrische boiler omdat er voorzien moet worden in een gasleiding en een aan- en afvoerkanaal voor de rookgassen.

 

 

Warmwaterboiler kopen: waar moet je op letten?

Bij het gebruik van een elektrische boiler is het vanzelfsprekend van belang dat deze zo min mogelijk energie verbruikt en dat de elektriciteit tegen een zo voordelig mogelijk tarief kan worden geleverd.

 

Dag- en nachttarief
In het meest ideale geval gebruikt de boiler alleen het goedkope nachttarief maar wanneer je dan overdag onverwacht veel warm water nodig hebt, dan redt je het niet met alleen nachtstroom. Vandaar dat men tegenwoordig kiest voor een elektrische spaarboiler. Dit is een toestel waarmee je met behulp van een voorkeursschakelaar kan bepalen welk tarief er benut moet worden.

 

Inhoud (capaciteit) van het toestel bepalen
Wanneer je voor een warmwaterboiler kiest dan is het van belang dat de capaciteit (inhoud in liters) van de boiler voldoende is om alle tappunten in huis van voldoende warm water te kunnen voorzien. Een te kleine toestel kan er bijvoorbeeld toe leiden dat een gezinslid tijdelijk geen warm water heeft bij het douchen indien een ander lid van het gezin net een bad heeft genomen. De boilercapaciteit kun je bepalen door het totale waterverbruik in liters te delen door 2.5. Stel dat je 250 liter warm water gebruikt per dag, dan heb je een boiler met een inhoud van 250/2.5 = 100 liter nodig. De inhoud van het toestel is kleiner dan de totale waterbehoefte omdat je bij het douchen of baden koud water bijmengt om een comfortabele temperatuur te verkrijgen.

Hoeveel warm water gebruikt een persoon gemiddeld per dag?
• Gebruik van een bad : 115 liter
• Gebruik van een douche : 64.8 liter
• Wassen aan wastafel : 4,0 liter
• Afwassen met de hand : 9.1 liter

 

Kwaliteit van het toestel
Bij het kiezen van een boiler is het van belang dat je let op de kwaliteit van de isolatie van het boilervat. Hoe lager de kwaliteit isolatie, des te sneller zal het water afkoelen. Er is dan meer elektriciteit nodig om het water op een constante temperatuur te krijgen. Je kiest dus het best voor een goede kwaliteit toestel. Je energiefactuur zal lager zijn en op termijn verdien je de hogere aanschafkosten vanzelf terug.

 

Interessante feiten over het watergebruik
• Gemiddeld genomen staan we 8.1 minuten onder de douche. Buitenshuis (bij de sportclub of op het werk) douchen we gemiddeld drie minuten korter.
• Sinds de jaren 90 is het badgebruik afgenomen. Mensen zijn meer gaan douchen.
• Het gebruik van het aantal liters aan de wastafel is in tien jaar tijd onveranderd gebleven.
• Met een waterbesparende douchekop kun je tot ongeveer 1.8 liter per minuut besparen!
• Eén op de vijf mannen scheert zich tijdens het douchen.

 

Benieuwd naar advies en prijzen voor een boiler op maat van jouw situatie en mogelijkheden? Vraag vrijblijvend offertes op maat aan bij erkende installateurs via de offertepagina.

 

Installatie boiler

 

Voordelen en nadelen van een warmwaterboiler

Voordelen
• Met een boiler heb je direct de beschikking over warm tapwater. Je hoeft dus niet de kraan een tijdje te laten lopen voordat het water voldoende op temperatuur is.
• Een elektrische boiler is goedkoper en makkelijk te installeren dan een verwarmingsketel.
• Een boiler heeft geen tapdrempel. Wanneer de capaciteit goed gekozen is kan hij water op meerdere tappunten tegelijk op temperatuur leveren.

 

Nadelen
• Een boiler geeft een beperkte hoeveelheid water. Bij een juiste capaciteit hoeft dit geen probleem te zijn.
• Een direct verwarmde boiler moet het water continu op temperatuur houden. Dit kost energie waardoor het rendement niet zo hoog is als bij een verwarmingsketel.

 

 

 

Offertes voor sanitairwerken/boiler ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen