Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Boiler ontkalken: Prijs advies & doe-het-zelf tips

Wanneer je merkt dat het warm water minder vlot door de kranen stroomt heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met ketelsteen of kalkaanslag. Door de boiler te ontkalken kan je dit probleem verhelpen en zal hij weer optimaal renderen. Een boiler laten ontkalken of toch liever zelf aan de slag? Beide opties zijn mogelijk:

 

Kostprijs boiler laten ontkalken

Het ontkalken van een boiler vergt de nodige expertise om het verwarmingselement grondig te reinigen zonder te beschadigen. Het laten ontkalken van een boiler duurt zo’n 1,5 à 3 uur en kost gemiddeld tussen de 75 en 125 euro. Vraag hier gratis & vrijblijvend een prijs op maat aan.

 

Boiler ontkalken

 

Zelf een boiler ontkalken

De boiler zelf ontkalken is een klus die mits een beetje handigheid makkelijk doenbaar is. Maak er een vaste gewoonte van en het zal steeds beter lukken. Hieronder volgt een stappenplan voor het ontkalken van traditionele elektrische boilers.

 

Doe het zelf stappenplan

1. Zet de stroomtoevoer van je elektrische waterverwarmer uit of doe de gastoevoer dicht bij een boiler op gas.

2. Sluit de kraan van de watertoevoer naar de boiler af. Je kan ook de hoofdkraan uitschakelen als extra maatregel.

3. Zet een warmwaterkraan ( keuken of badkamer ) open en laat het warm water weglopen. Sla het eventueel op in emmers zodat je het later nog kan gebruiken om het toilet door te spoelen. Zo verlies je geen kostbaar water.

4. Open het ventiel van de overloop en laat het resterende water weglopen. Deze vind je terug aan de onderzijde van de boiler en is verbonden met een afvoerbuis.

5. Koppel de elektrische verbindingen naar de weerstanden en de thermostaat los. Neem er een foto van of schrijf op waar je de kabels hebt losgemaakt om misverstanden te vermijden. Neem nu de weerstand en thermostaat ui de boiler.

6. Verwijder de kalk van de weerstand en thermostaat met een harde borstel van Nylon. Gebruik geen metalen borstel want dit kan de weerstand beschadigen.

7. Dompel de verwarmingsweerstand en de thermostaat onder in een emmer die haf gevuld is met azijn en half met water. Laat het een nachtje weken tot alle kalk verdwenen is. Spoel de elementen vervolgens goed af onder stromend water.

8. Nu de weerstand en de thermostaat weg zijn kan je met de vrije hand de binnenzijde van de boiler makkelijk ontkalken. Neem hier met de hand alle grote brokken weg en kuis alles op met een vochtige doek.

9. Plaats de weerstand en de thermostaat terug in zijn oorspronkelijke positie en sluit de leidingen opnieuw aan.

 

Opgelet: Bij het ontkalken moet je een onderscheid maken tussen natte en droge weerstanden. Een droge weerstand is van een zandachtige steen te maken en is erg poreus. Spring hier voorzicht mee om zodat deze zeker niet breekt.

 

 Veelgestelde vragen

Om de hoeveel tijd moet je de boiler ontkalken?
Een vraag die vaak voorkomt. Helaas is hier geen pasklaar antwoord op. Veel zal afhangen van je verbruik en de kwaliteit van het water. Dit varieert per regio sterk. Sommige mensen moeten minstens 1 maal per jaar de boiler ontkalken terwijl anderen het slechts om de 5 jaar moeten doen.

 

De boiler ontkalken als huurder
Wanneer je een appartement of woning huurt sta je zelf in voor het onderhoud van de boiler. Als deze kapot raakt door een teveel aan kalk moet je zelf opdraaien voor de kosten. Goed opletten is hier dus de boodschap. Vraag zeker steeds een factuur en kijk ook na of de vorige huurder de boiler liet onderhouden.

 

Hoe kan ik kalkvorming voorkomen
Heb je een grondige hekel aan hard water en ben je het ook beu dat al je machines kapot gaan van kalk dan kan je er steeds voor opteren om een waterontkalker of waterverzachter te plaatsen. Deze komt naast je watertoevoer en filtert al het water met zout. Hierdoor voelt je water veel zachter aan en is kalkvorming op je machines quasi uitgesloten.

 

Offertes voor boiler / sanitairwerken ontvangen?

Kies voor een erkende vakspecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakspecialisten