Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Levensduur cv ketel

Hoe lang gaat een cv ketel mee? De economische levensduur van een cv ketel is ongeveer 12 tot 15 jaar. Na deze periode wordt aangeraden om te kijken naar een cv ketel met een hoger rendement en dus lagere stookkosten. Maar welke factoren bepalen nu de exacte levensduur van een cv ketel? En hoe zorg je ervoor dat zo’n cv ketel zo lang mogelijk optimaal presteert? Je leest het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Gemiddelde levensduur cv ketel
Waarom nieuwe cv ketel plaatsen?
Gemiddelde prijs cv ketel
Tips voor optimale levensduur cv ketel
Veelgestelde vragen
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Welke factoren bepalen de levensduur van een cv ketel?

De economische levensduur van een cv ketel bedraagt ongeveer 12 à 15 jaar. Wil je een nieuwe cv ketel kopen? Of wil je weten wanneer je je bestaande cv ketel moet vervangen? De exacte levensduur van een cv ketel hangt af van de volgende factoren:

 • Soort cv ketel: de levensduur van een cv ketel kan verschillen per type. Zo gaan verwarmingsketels op gas en mazout gemiddeld 12 à 15 jaar mee, maar bij elektrische cv ketels gaat het eerder om 10 jaar. Duurzame warmte oplossingen als warmtepompen en zonneboilercombi’s hebben dan weer een langere levensduur van 20 à 25 jaar.
 • Onderhoud en herstelling: regelmatig onderhoud is essentieel om een cv ketel in topvorm te houden. Zo geniet je zo lang mogelijk van een optimaal rendement, daalt de kans op defecten, … Kampt je cv ketel soms met storingen? Dan laat je die beter zo snel mogelijk herstellen om grotere kosten in de toekomst te vermijden.
 • Kwaliteit van de plaatsing: wil je zeker zijn van een zo lang mogelijke levensduur van je cv ketel? Dan werk je het best samen met een erkende verwarmingsinstallateur die gespecialiseerd is in jouw type verwarmingsketel. Zo ben je zeker van een correcte plaatsing volgens de voorschriften, hoogwaardige onderdelen, …
 • Uitvoering van je cv ketel: kies je voor een kwalitatief merk? Dan mag je sowieso zeker zijn van een duurzame verwarmingsketel. De levensduur kan wel verschillen per uitvoering en de kwaliteit van de onderdelen (bv. goedkopere kunststof onderdelen vs. duurzamer metaal). Tip: voor een langere levensduur van een cv ketel investeer je het best in een kwalitatieve uitvoering.

Zeker zijn van een optimale levensduur van je cv ketel? Laat je dan adviseren door een erkende verwarmingsinstallateur over de mogelijkheden van een cv ketel op jouw maat, het correcte vermogen, tijdig onderhoud, … Ontvang gratis advies en prijzen op maat.

levensduur cv ketel

 

Gemiddelde levensduur cv ketel

Een doorsnee cv ketel heeft ongeveer 1.000 branduren per jaar. Daardoor bedraagt de gemiddelde economische levensduur van zo’n verwarmingsketel 12 à 15 jaar. Wat betekent dat precies? Ondanks regelmatig onderhoud kampt een cv-ketel na deze termijn onvermijdelijk met slijtage en brandt de ketel ook meer zuinig. Wacht je te lang met het vervangen van je cv ketel? Dan loop je een groter risico op:

 • Stijgende stookkosten: op het einde van hun levensduur verbruiken cv ketels al gauw tot 20% meer. Dat vertaalt zich in hoog oplopende stookkosten.
 • Frequentere defecten: een verwarmingsketel op het einde van zijn levensduur kampt vaker met storingen, kapotte onderdelen, … Ondanks een regelmatig onderhoud is de kans groot dat je moet investeren in een nieuwe mazoutbrander, expansievat, ventilator, …
 • Dalend warmtecomfort: een vervuilde, oudere verwarmingsketel warmt je woning niet meer zo efficiënt op als een nieuw exemplaar (bv. door een slechtere verbranding, verlies van waterdruk, …). Na de gemiddelde levensduur van je cv ketel zal dus ook je woon- en warmtecomfort onvermijdelijk dalen.
 • Grotere CO2-uitstoot: een verwarmingsketel die niet meer energiezuinig werkt, zal ook meer CO2 uitstoten. Wat dan weer funest is in de strijd tegen de opwarming van het klimaat.

Is de levensduur van je ketel voorbij? Laat je dan adviseren door een erkende verwarmingsinstallateur over de mogelijkheden en voordelen van een nieuwe verwarmingsketel. Ontvang gratis voorstellen op maat bij verschillende specialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Waarom nieuwe cv ketel plaatsen?

Is de economische levensduur van je cv ketel voorbij? Of ben je van plan om je woning grondig te renoveren? Dan loont het de moeite om te investeren in een nieuwe verwarmingsketel. Zo ben je namelijk zeker van:

 • Cv ketel op maat van je situatie en wensen: vervang je je oude gasketel het liefst door een zuinige condensatieketel? Of ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden van een hybride warmtepomp? Een verwarmingsinstallateur zoekt samen met jou naar de beste cv ketel met een vermogen op jouw maat, een zo hoog mogelijk rendement, …
 • Optimaal rendement: heb je nog een oude gas- of mazoutketel? Met een condenserende ketel haal je een veel hoger rendement. Zo’n ketel recyclet de warmte uit de rookgassen om je cv-water voor te verwarmen. Ook met een duurzame warmteopwekker als een (hybride) warmtepomp of zonneboilercombi ben je zeker van een optimaal rendement.
 • Minder kosten: een energiezuinige werking betekent ook veel minder jaarlijkse stookkosten. Maar daarnaast dalen ook je kosten voor het onderhoud van een nieuwe verwarmingsketel, is de kans op reparatiekosten minimaal, … Zo spaar je met een nieuwe cv ketel heel wat geld uit.
 • Beter voor het milieu: een condensatieketel stoot veel minder schadelijke stoffen uit dan een oude cv ketel op gas of mazout. Kies je voor een (hybride) warmtepomp of zonneboilercombi? Dan gebruik je geen fossiele brandstoffen en verwarm je je woning met hernieuwbare energie.

 

TIP: vraag voorstellen aan bij meerdere verwarmingsinstallateurs

Wil je zeker zijn van de beste verwarmingsketel op maat van jouw situatie en persoonlijke wensen? Vraag dan gratis voorstellen aan bij verschillende erkende cv-installateurs actief in je buurt. Zo krijg je een goed beeld van de mogelijkheden en kan je ook gericht adviezen, soorten cv ketels, plaatsingsmethodes, … vergelijken.

Gratis offertes aanvragen? Je kan gratis en vrijblijvend advies en prijzen op maat aanvragen bij meerdere specialisten actief in je buurt via onze offertepagina.

 

Gemiddelde prijs cv ketel

De kostprijs voor een nieuwe verwarmingsketel hangt vooral af van het type cv ketel, het vereiste vermogen, het merk, … Gemiddeld mag je rekenen op de volgende richtprijzen:

Type cv ketel Gemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Gascondensatieketel€ 2.000 à 5.000
Condenserende mazoutketelgemiddeld € 7.500
Verwarmingsketel op vaste brandstof€ 10.000 à 15.000
Hybride warmtepomp€ 5.000 à 12.000
Warmtepomp€ 7.500 à 15.000
Zonneboilercombi€ 4.000 à 7.000

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen voor de cv ketels zelf, excl. eventuele nieuwe leidingen en verwarmingstoestellen. Bovendien kunnen de prijzen ook verschillen van installateur tot installateur. Wil je gericht kosten, adviezen, werkwijzen, … vergelijken? Vraag dan gratis voorstellen aan bij 2 à 3 erkende verwarmingsinstallateurs actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

cv ketel levensduur

 

Tips voor optimale levensduur cv ketel

Ben je op zoek naar een nieuwe verwarmingsketel? En wil je zeker zijn van een zo lang mogelijke levensduur van die cv ketel? Breng dan de volgende tips in de praktijk:

 • Ga voor kwaliteit: “goedkoop is duurkoop”, dat geldt vast en zeker voor een nieuwe verwarmingsketel. Wil je zeker zijn dat je cv ketel lang meegaat? Kies dan voor een kwalitatief merk en een hoogwaardige uitvoering. Zo zijn de onderdelen minder snel aan vervanging toe, behoud je langer een optimaal rendement, …
 • Kies de juiste installateur: je kiest het best voor een erkende verwarmingsinstallateur die gespecialiseerd is in de cv ketel van jouw voorkeur (gascondensatieketel, hybride warmtepomp, pelletketel, …). Dankzij zijn expertise en kwalificaties kan je rekenen op een hoogwaardige cv ketel op jouw maat die gegarandeerd lang meegaat.
 • Laat je cv ketel tijdig onderhouden/herstellen: de levensduur van je cv ketel staat of valt met regelmatig onderhoud. Bij een warmtepomp of zonneboilercombi is zo’n regelmatige controle niet wettelijk verplicht, maar ook dan is een onderhoudscontract aan te raden. Zo is je verwarmingsketel altijd correct afgesteld, vermijd je storingen en defecten, …
 • Investeer in een warmtepomp of zonneboilercombi: kies je voor een grondige energetische renovatie? Met een warmtepomp of zonneboilercombi ben je zeker van een erg lange cv ketel levensduur. Op voorwaarde natuurlijk dat je die duurzame verwarmingsketel regelmatig laat onderhouden.

Advies op maat nodig? Een erkende verwarmingsinstallateur geeft je graag meer uitleg over een optimale levensduur van je cv ketel. Ontvang gratis advies op maat bij verschillende specialisten actief in je buurt.

 

FAQ levensduur cv ketel

Heb je nog vragen over de levensduur van je huidige of toekomstige cv ketel? Een cv-installateur geeft je graag advies op maat. Ook in het onderstaande lijstje vind je de nodige veelgestelde vragen én hun antwoorden:  • Wat als mijn cv ketel ook na 15 jaar nog goed werkt?

   Ook na de economische levensduur (12 à 15 jaar) kan je cv ketel nog goed werken. Toch hou je best in het achterhoofd dat het rendement van je verwarmingsketel na die periode onvermijdelijk daalt en je stookkosten stijgen. Kortom, voor een energiezuinige ketel met een goede werking laat je na 15 jaar sowieso best je cv ketel vervangen.

   TIP: voor een nieuwe cv ketel op jouw maat kan je terecht bij een erkende verwarmingsinstallateur actief in je buurt. Ontvang gratis advies en prijzen op maat.  • Hoe weet ik of mijn cv ketel aan het einde van zijn levensduur is?
   Een cv ketel die aan vervanging toe is kan je herkennen aan verschillende zaken. Liggen je stookkosten hoger dan vroeger? Moet je je cv-installateur vaker laten langskomen voor een reparatie? Start je ketel niet meer zo vlot op of valt de waterdruk soms weg? Het zijn allemaal tekenen dat je cv ketel het einde van zijn levensduur heeft bereikt.


  • Welke nieuwe verwarmingsketel is het meest geschikt voor mij?

   Dat hangt af van jouw persoonlijke wensen en je budget. Wil je gaan voor de meest praktische en budgetvriendelijke oplossing? Dan is je oude gas- of mazoutketel vervangen door een condensatieketel duidelijk de beste keuze. Zo kan je je leidingen en verwarmingstoestellen gewoon behouden. Ook een hybride warmtepomp is interessant als je wil kiezen voor een nog duurzamere optie. Gaat het om een grotere (energetische) renovatie? Dan kan je ook gaan voor een warmtepomp of zonneboilercombi.

   Zeker zijn van de juiste keuze? Dan vraag je best voorstellen aan bij meerdere cv-installateurs actief in je buurt. Zo kan je gericht cv ketels en hun prijzen, adviezen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

Offertes voor boiler / sanitairwerken ontvangen?

Kies voor een erkende vakspecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakspecialisten