Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kokendwaterkraan

Wil je niet meer hoeven wachten op kokend water en je water ook energiezuinig opwarmen? Met een kokendwaterkraan heb je in no-time kokend water voor thee, om mee te koken, … Maar van welke voordelen profiteer je nog meer? Welke uitvoeringen zijn er en wat kost zo’n kraan? En wat mag je verwachten tijdens de plaatsing? Dit én meer ontdek je hier!

Ga snel naar:
Voor- en nadelen
Mogelijke uitvoeringen
Prijs kokendwaterkraan
Hoe kokendwaterkraan installeren?
Belangrijke aandachtspunten
Vergelijk vrijblijvend 2 à 3 offertes

 

 

Hoe werkt een kokendwaterkraan?

Waar standaard kranen alleen koud of warm water leveren, kan je met een kokendwaterkraan ook kokend water tappen. Dit is mogelijk door een aangesloten boiler (meestal onder de gootsteen) die water elektrisch verwarmt tot max. 110 graden ºC, zonder dat het in stoom verandert. Zo’n boiler is ook goed geïsoleerd. Hierdoor is het energieverbruik minimaal en blijven de kosten dus beperkt.

Meer weten over kokendwaterkranen? Vraag dan advies aan een keukenspecialist actief in je buurt! Vergelijk nu vrijblijvend offertes.

kokendwaterkraan voorbeeld

 

Voor- en nadelen van een kokendwaterkraan

Wat zijn de voornaamste plus- en minpunten van een kokendwaterkraan? We zetten ze voor je op een rijtje:

  • Meteen kokend water: water van een kokendwaterkraan is meteen kokend heet, wat je een hoop tijd scheelt. Gemiddeld ligt de temperatuur van het water rond 100 graden ºC.
  • Laag energieverbruik: door de goede isolatie van de aangesloten boiler kost het erg weinig energie om kokend water op temperatuur te houden. Ook is deze duurzaam, aangezien hij stroom gebruikt voor de opwarming. En heb je zonnepanelen? Dan ben je natuurlijk nóg milieuvriendelijker bezig!
  • Makkelijk te gebruiken: kokendwaterkranen zijn over het algemeen erg simpel in design. Zo kan je kiezen voor een losstaande of een combi-kraan. Een specialist vertelt je graag meer over de opties en mogelijke varianten. Vraag advies aan een expert.
  • Verschillende designs: er zijn tegenwoordig veel merken die kokendwaterkranen maken, waardoor je een breed scala aan opties hebt op gebied van design, kleur, vormgeving, … Zo is er een kokendwaterkraan voor alle woonstijlen en elk budget.
  • Mogelijk gevaarlijk voor kinderen: makkelijke toegang tot kokend heet water kan gevaarlijk zijn als je kinderen hebt. Daarom zijn kokendwaterkranen meestal extra beveiligd. Zo hebben veel van deze kranen een dubbele behuizing zodat ze niet te heet worden, een gescheiden knop zodat je niet per ongeluk kokend water tapt, … Ook hebben deze kranen altijd een kinderslot.

 

Mogelijke uitvoeringen

Er zijn ondertussen erg veel kokendwaterkranen op de markt met uiteenlopende designs, materialen, kleuren, … Het gevolg? Dat er voor elke keuken wel een ideale kraan is te vinden. Als eerste moet je dan kiezen tussen een losse kokendwaterkraan of een combi-kraan. Een overzicht:

 

OPTIE 1: combi-kraan

De meest populaire optie is een combi-kraan. Hiermee tap je koud, warm én kokend water met 1 kraan. Wil je dan koud of warm water? Dan zet je het kokende water om door middel van een mengventiel, of door de temperatuur op de boiler lager te zetten. Dit laatste wordt echter bijna nooit gedaan, aangezien je stroomverbruik dan stijgt.

Er zijn ook nog varianten van combi-kranen beschikbaar. Dan kan je bijvoorbeeld ook bruisend en/of gekoeld water tappen (4-in-1 of 5-in-1).

 

OPTIE 2: losse kokendwaterkraan

Hierbij gaat het om een extra, losse kraan bij je gootsteen die alleen kokend water levert. Je hebt dan dus 2 kranen: een mengkraan voor warm en koud water, en één voor kokend water. Deze kokendwaterkraan is vaak een flexibele, of een kleinere versie van de standaard mengkraan.

 

CONCLUSIE: welke kokendwaterkraan kies ik?

De keuze voor een bepaalde kokendwaterkraan maak je niet zomaar, aangezien hier veel bij komt kijken. Wil je zeker zijn van een kraan die past bij jouw wensen, woonstijl en budget? Vraag dan advies aan een keukenspecialist. Die begeleidt je tijdens het hele proces, van aankoop tot plaatsing. Kom vrijblijvend in contact met een expert via onze offerteservice.

 

Prijs kokendwaterkraan

De prijs van een kokendwaterkraan varieert behoorlijk. Zo ligt deze meestal tussen € 300 à 2.800 (incl. btw). Vooral het merk, de uitvoering, de materialen en de boiler capaciteit zijn belangrijke prijsbepalers.

LET OP: dit is alleen een richtprijs. Zo kan de kostprijs afwijken per keukenspecialist. Wil je zeker zijn van een eerlijke prijs voor jouw gewenste kokendwaterkraan? Maak dan gebruik van onze gratis offerteservice en vergelijk de kostenposten. Ontvang 2 à 3 voorstellen op maat.

kokendwaterkraan met boiler

 

Hoe kokendwaterkraan installeren?

Het installatieproces van een kokendwaterkraan varieert op basis van de specifieke uitvoering, het merk, … Over het algemeen kan je wel uitgaan van de volgende stappen:

  1. Werken voorbereiden

    Voor de specialist je kokendwaterkraan plaatst, sluit die de hoofdkraan van de waterleiding, verwijdert hij de huidige mengkraan en markeert die alle belangrijke aansluitingen. Zo gaat er niks verkeerd tijdens de installatie.

  2. Kraan monteren

    Het makkelijkste is om de nieuwe kraan op de plek van de oude mengkraan te bevestigen. In de meeste gevallen is een gat met een diameter van 30 – 40 mm al genoeg. Je expert sluit dan eerst de slangen aan op de kraan en plaatst die in zijn geheel in het gat. Deze draait hij dan aan de onderkant vast met de meegeleverde ringen en afdichting.

  3. Leidingen + boiler aansluiten

    Vervolgens plaatst de specialist de boiler recht onder de gootsteen en sluit hij deze aan op het stopcontact. Hierbij is van belang dat de ruimte niet te vochtig is en dat de boiler genoeg ventilatieruimte heeft. Daarna kunnen de gemarkeerde slangen op de juiste plekken worden aangesloten. Ook plaatst de vakspecialist een filter (dit gaat kalk in de boiler tegen).

  4. Installatie controleren

    Is de installatie eenmaal afgerond? Dan controleert de specialist of de kokendwaterkraan goed werkt. Hierbij let hij op eventuele beknelde leidingen, of de aansluitingen en de filter goed zijn aangedraaid, …

 

LET OP: dit zijn een aantal belangrijke stappen van het installatieproces, maar er komt nog meer bij kijken. Wil je zeker zijn van een goede plaatsing en een energiezuinige kokendwaterkraan? Laat de installatie dan over aan een expert. Ontvang offertes van meerdere keukenspecialisten.

 

Belangrijke aandachtspunten

Overweeg je om een kokendwaterkraan te plaatsen? Let dan in ieder geval op de volgende aandachtspunten:

  • Benodigde capaciteit: 3 à 4 liter aan boilercapaciteit is voor de meeste huishoudens genoeg. Je kan wel voor een grotere boiler kiezen, tot een max. capaciteit van 8 liter. Maar dan betaal je natuurlijk ook een hogere aanschafprijs. Kies altijd voor een boiler die past bij jouw specifieke verbruik.
  • Elektrische installatie uitbreiden: bij boilers van kokendwaterkranen is het vaak nodig om een extra elektrische groep te laten aanleggen. Vanaf een vermogen van 2000 Watt is dit eigenlijk al aangeraden. Als alternatief kan je ook een combi-regelaar plaatsen, die de boiler van de kokendwaterkraan automatisch uitzet als je een ander apparaat op dezelfde groep gebruikt.
  • Filter vervangen: elke kokendwaterkraan heeft een filter die je uiteindelijk zal moeten vervangen. Wanneer dit precies moet, varieert per merk en is afhankelijk van de filter capaciteit. Raadpleeg dus de website van jouw gekozen merk voor een tijdig onderhoud.
  • Merken: je hebt vele verschillende opties op gebied van kokendwaterkranen. Denk bijvoorbeeld aan populaire merken zoals Quooker, Franke, Grohe, Selsiuz, … Deze variëren vooral qua prijs-kwaliteitverhouding en uitvoeringen.

 

Laat je kokendwaterkraan plaatsen door een expert!

Heb je interesse in een kokendwaterkraan? Dan begint je zoektocht bij het vinden van een professionele, ervaren keukenspecialist. Die helpt je bij het kiezen van de juiste kokendwaterkraan, en plaatst deze vervolgens snel en correct. Je vindt zo’n specialist eenvoudig via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag hieronder:

 

 

Offertes voor boiler / sanitairwerken ontvangen?

Kies voor een erkende vakspecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakspecialisten