Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonneboiler prijs: Overzicht 2024

Met een zonneboiler bespaar je al snel 50% op de verwarmingskosten van warm water. Dat het een investering is die loont, staat vast. Maar wat is precies de zonneboiler prijs? In dit artikel vind je een overzicht van de zonneboiler prijzen naargelang het verbruik en het aantal personen, andere prijsbepalende factoren, de besparing en terugverdientijd van een zonneboiler.

Ga snel naar:
Prijsbepalende factoren
Gemiddelde zonneboiler prijs 2024
Besparing + terugverdientijd zonneboiler
Hoe zonneboiler prijzen vergelijken?
Ontvang vrijblijvend offertes

Factoren die de zonneboiler prijs bepalen

De zonneboiler prijs is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder:

 • de grootte van het collectoroppervlak
 • het type collector
 • het type voorraadvat
 • de grootte van het voorraadvat
 • het aantal personen in het huishouden

Zo is een simpel systeem met naverwarming door een cv-ketel goedkoper dan een combi-zonneboiler met interne brander. Bij die laatste wordt het rendement pas zichtbaar op langere termijn.

Benieuwd welke zonneboiler geschikt is voor jouw situatie? Een zonneboiler installateur adviseert je het juiste toestel o.b.v. jouw woonsituatie en informeert je over de prijs. Ontvang vrijblijvend advies op maat.

 

Wat is de gemiddelde zonneboiler prijs in 2024?

De prijs voor een standaard zonneboiler bedraagt gemiddeld € 2.500 tot 7.000 (excl. btw, incl. plaatsing). De prijs is vooral afhankelijk van het aantal personen. Hoe groter het huishouden, hoe groter de warmwaterbehoefte en hoe duurder de zonneboiler.

Hieronder vind je een overzicht van de prijzen van een standaard zonneboiler:

Aantal personenCapaciteit zonneboilerGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
1 - 2150 liter, 1 zonnecollector€ 2.500 - 3.500
3 - 4250 liter, 2 zonnecollectoren€ 4.000 - 6.000
5 - 6300 liter, 3 zonnecollectoren€ 5.000 - 7.000

Benieuwd naar de prijs van een zonneboiler op maat van jouw situatie? Via onze gratis offerteservice ontvang je prijsvoorstellen van 2 à 3 zonneboiler installateurs in jouw regio. Start hier jouw aanvraag.

 

TIP: druk de prijs met zonneboiler subsidies

Laat je een zonneboiler plaatsen, dan kan je een deel van de aanschafkosten recupereren dankzij subsidies, zoals de ISDE. Het subsidiebedrag ligt gemiddeld tussen de € 300 en 1.750, wat de investering in een zonneboiler alleen maar interessanter maakt. Daarnaast reiken sommige gemeentes of provincies ook lokale subsidies uit voor zonneboilers. Het loont dus zeker de moeite om dit na te vragen bij je lokale bestuur.

 

 

zonneboiler prijs

 

 

Prijs zonneboiler onderdelen

Een zonneboiler bestaat uit 2 onderdelen: de zonnecollectoren en het buffetvat, ook wel voorraadvat of opslagvat genoemd. Hoeveel kosten deze onderdelen? Een overzicht:

 

Zonnecollectoren prijs

Zonnecollectoren kosten gemiddeld € 550 à 750 (excl. btw) per stuk. Ze worden geplaatst op het dak, waar ze de warmte van de zon opvangen en vervolgens afgeven aan een vloeistof in de leidingen.

Er bestaan 2 soorten zonnecollectoren: vlakke en vacuüm zonnecollectoren. Vacuüm zonnecollectoren zijn duurder dan vlakke zonnecollectoren. Ze behalen wel een hoger rendement op koudere dagen en zijn daardoor ook beter geschikt om plaatsen in Nederland.

Prijs vlakke zonnecollectoren: € 500 à 550 (excl. btw)
Prijs vacuüm zonnecollectoren: € 700 à 750 (excl. btw)

 

Prijs buffervat zonneboiler

De prijs van het buffervat is afhankelijk van de inhoud. Voor een voorraadvat met een inhoud van 150 liter mag je rekenen op een richtprijs van € 1.750 à 3.000 (excl. btw). Voor een groot buffervat voor 5 à 6 personen mag je dan weer uitgaan van een richtprijs van € 2.750 à 5.350 (excl. btw).

 

Hou ook rekening met de installatiekosten

Naast de zonnecollectoren en het buffervat als belangrijkste prijsbepalers, beïnvloeden ook de installatiekosten de totale zonneboiler prijs. Het is daarom altijd aangeraden om prijsvoorstellen van meerdere installateurs te vergelijken wanneer je een zonneboiler laat plaatsen. Er kunnen immers grote verschillen optreden tussen het uurtarief en de installatiekosten van de verschillende vakmensen.

Is het een goed idee om een zonneboiler zelf te installeren? Neen. Een zonneboiler installeren vereist een grondige vakkennis en expertise. Het risico op een foutieve plaatsing is als doe-het-zelver te groot, wat gevolgen kan hebben voor de werking en het rendement van je zonneboiler. Laat de plaatsing daarom over aan een ervaren zonneboiler installateur. Kom vrijblijvend in contact met professionals in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

Besparing en terugverdientijd zonneboiler

De gemiddelde terugverdientijd van een zonneboiler voor een huishouden van 4 personen bedraagt 10 tot 15 jaar. De terugverdientijd is afhankelijk van verschillende factoren: de aankoopprijs, subsidies, het rendement van de boiler en de prijs van energie. Met een efficiënt systeem, dat goed georiënteerd is en goed is afgestemd op je gezinssituatie, kan je meer energie besparen waardoor de terugverdientijd korter wordt.

Soms adverteren verdelers van zonneboilers met terugverdientijden van 5 tot 8 jaar, maar zij gaan dan uit van energiebesparingen van honderden euro’s per jaar. Dergelijke besparingen zijn misschien in het zuiden van Spanje mogelijk, maar niet in ons gematigde klimaat.

 

Voorbeeld berekening terugverdientijd zonneboiler

Je koopt een zonneboiler voor 4 personen met een aankoopprijs van € 5.400. Je ontvangt een subsidie van € 1.700. De werkelijke prijs van je zonneboiler bedraagt dan nog € 3.700. Bij een gemiddelde besparing aan energiekosten van € 300, heb je je zonneboiler terugverdiend op 3.700 : 300 = 12,3 jaar.

 

Lees onder de foto meer over de kosten voor een onderhoud en hoe zonneboiler prijzen te vergelijken.

zonneboiler prijzen

 

 

Kosten onderhoud zonneboiler

Een regelmatig zonneboiler onderhoud zorgt ervoor dat je zonneboiler optimaal blijft werken en een maximaal rendement behaalt. Hier gaan uiteraard ook kosten mee gepaard. Voor een onderhoudsbeurt betaal je gemiddeld € 75 tot 125 (excl. btw).

 

Hoe zonneboiler prijzen vergelijken?

Hoe kies je nu de beste zonneboiler voor de beste prijs? We geven je hieronder een aantal tips om gericht zonneboiler prijzen te vergelijken:

 1. Kijk naar wat is inbegrepen in de prijs

  De goedkoopste zonneboiler is niet altijd de beste keuze. Hou dus niet enkel rekening met de prijs maar kijk ook naar de capaciteit, het rendement, … en of de voorgestelde zonneboiler installatie goed afgestemd is op jouw situatie.

  Merk je grote prijsverschillen op tussen verschillende offertes? Wees dan aandachtig voor wat er allemaal is inbegrepen in de prijs. Waar de ene installateur een totaalprijs geeft, zal de andere installateur misschien de installatie- en andere kosten apart verrekenen. Ga er dus niet zomaar vanuit dat de laagste offerte sowieso de goedkoopste is. Ook het type zonneboiler kan grote prijsverschillen opleveren. Zo is een zonneboilercombi een stuk duurder dan een standaard zonneboiler.

 2. Vergelijk de uurtarieven van de installateurs

  Maakt de vakman gebruik van een uurtarief voor de installatie van de zonneboiler? Vergelijk dan zeker goed de tarieven van de verschillende installateurs. Zo kan je al gauw enkele tientallen euro’s besparen op de totale kostprijs.

 3. Houd rekening met subsidies

  Het subsidiebedrag is afhankelijk van het type zonneboiler dat je koopt. Controleer dus zeker goed welk toestel de installateur jou aanraadt en vraag op voorhand welk bedrag je terugkrijgt via subsidies. Dit bedrag kan namelijk sterk variëren. De meeste zonneboiler installateurs nemen het subsidiebedrag doorgaans al als opmerking op in hun offerte, zodat jij precies weet hoeveel je zonneboiler je uiteindelijk zal kosten.

Wil je een zonneboiler kopen en prijzen vergelijken? Vul dan onderstaand offerteformulier in en ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen van 2 à 3 zonneboiler installateurs in jouw regio:

 

Offertes voor een zonneboiler ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw zonneboiler. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs