Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Boiler-expert.nl Advies over alle soorten boilers & waterverwarmers
Vergelijk 100+ erkende installateurs online!
header image
Boiler-expert.nl

Waterverwarmer

Dankzij een waterverwarmer geniet je van warm water in je keuken en badkamer. Maar uit welke waterverwarmers kan je kiezen? Hoe werken ze precies? Wat zijn hun voor- en nadelen? En hoeveel kosten ze? In dit artikel zetten we de verschillende soorten waterverwarmers helder op een rij!

Ga snel naar:

OPTIE 1: Geiser (doorstromer)
OPTIE 2: Boiler (voorraadtoestel)
OPTIE 3: Warmtepompboiler
OPTIE 4: Zonneboiler
CONCLUSIE: wat is de beste keuze?

 

Doe een beroep op een erkende installateur!

De juiste waterverwarmer kiezen is niet eenvoudig. De prijs, de plaatsing, de energiebron, de capaciteit, …: het speelt allemaal mee bij de keuze van zo’n installatie. Doe daarom een beroep op de expertise en de ervaring van een erkende installateur. Zo ben je zeker van…

  • een waterverwarmer op maat van je waterverbruik en je woning
  • een correcte plaatsing van je installatie
  • een vlotte werking van je waterverwarmer
  • een aanspreekpunt voor het onderhoud/herstelling van je installatie
  • eventuele subsidies en financiële voordelen (bij een warmtepomp- of zonneboiler)

TIP: op zoek naar een erkende installateur actief in jouw buurt? Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offerteservice.

 

 

 

OPTIE 1: Geiser (doorstromer)

Een geiser of doorstromer is een waterverwarmer die enkel warm water produceert als je de kraan opendraait. Kortom, zo’n installatie verwarmt het water pas als het nodig is.

 

Hoe werkt een geiser?

Een geiser verwarmt het koude water als het door het toestel loopt. De meeste geisers werken op aardgas, maar er bestaan ook toestellen die werken op elektriciteit, propaan of stookolie. We kunnen geisers ook opsplitsen volgens hun doel:

  • Keukengeiser: deze heeft doorgaans een kleine debietcapaciteit (5 liter per minuut) omdat zo’n toestel weinig warm water in 1 keer moet produceren, bv. voor de afwas.
  • Badgeiser: deze heeft een grotere debietcapaciteit dan keukengeisers (rond de 16 liter per minuut). Zo’n toestel kan dus op korte tijd voor een grotere hoeveelheid warm water zorgen.
  • Combi Cv-ketel/geiser: zo’n combiketel warmt water op voor de centrale verwarming én voor het gebruik in de keuken en badkamer (meestal op aardgas of stookolie).

 

Modulerend of niet-modulerend?

Je kan ook kiezen voor een geiser die modulerend of niet-modulerend is. Dat onderscheid komt op het volgende neer:

  • Modulerend = constante watertemperatuur: de geiser stemt de warmtetoevoer aan het inkomende koude water af op de hoeveelheid die door het toestel stroomt.
  • Niet-modulerend = geen constante watertemperatuur: de geiser zorgt altijd voor dezelfde warmtetoevoer, ongeacht de hoeveelheid water die door het toestel stroomt. Kortom, hoe minder warm water door het toestel stroomt, hoe warmer dat water zal zijn.

 

 

Voor- en nadelen geiser (vs. boiler)

Naast de geiser is de klassieke boiler een andere standaard keuze voor een waterverwarmer. Wat zijn de voor- en nadelen van een geiser ten opzichte van een boiler? Een kort overzicht!

Voordelen geiser (vs.boiler)

  • Veel compacter: een geiser warmt het water pas op als het nodig is. In tegenstelling tot bij een boiler heb je dus geen voorraadvat nodig.
  • Lager energieverbruik: een geiser gebruikt enkel energie als het toestel water moet opwarmen. In tegenstelling tot een boiler die extra energie verbruikt om het water in het voorraadvat op temperatuur te houden.
  • Onbeperkte hoeveelheid warm water: een geiser warmt het water op als je de kraan opendraait en kan dus warm water blijven leveren. In tegenstelling tot een boiler die afhankelijk is van de grootte van het voorraadvat. Let op: toch zijn er ook bij een geiser grenzen, o.a. afhankelijk van het vermogen van het toestel.
  • Goedkoper: een geiser kost minder dan een boiler, zowel bij aankoop als bij onderhoud.

 

Nadelen geiser (vs.boiler)

  • Niet onmiddellijk gewenste watertemperatuur: bij een geiser moet je soms even wachten tot er effectief warm water uit de kraan komt. Dat is niet zo bij een boiler, want die houdt het water constant op temperatuur.
  • Onstabiel debiet/watertemperatuur: draai je verschillende kranen open? Dan kunnen het debiet (aantal liter water per minuut) en de temperatuur schommelen bij een geiser. Bij een boiler zijn het debiet en de temperatuur wel stabiel.

 

 

Prijs geiser

De prijs van een geiser hangt onder meer af van het merk, het vermogen en de energiebron. Gemiddeld mag je rekenen op een prijs tussen 275 euro en 900 euro, incl. btw en plaatsing.

TIP: benieuwd of een geiser een goede keuze is voor jouw project? Wil je weten welk soort geiser het best past bij jouw wensen en situatie? Ontvang gratis en vrijblijvend advies en prijzen op maat bij erkende installateurs via onze offertepagina.

 

waterverwarmer

 

 

OPTIE 2: Boiler (voorraadtoestel)

Een boiler slaat verwarmd water op in een voorraadvat en houdt dat water ook constant op temperatuur. Daarom staat een boiler ook bekend als een voorraadtoestel.

 

Hoe werkt een boiler?

Een boiler is een thermisch geïsoleerd voorraadvat dat gevuld is met water. De verwarmingselementen bevinden zich in de boiler zelf. Die warmen het koude water onderin de boiler op, waarna het warme water naar boven stijgt. We maken vooral een onderscheid tussen:

  • Elektrische boiler: een ingebouwde elektrische weerstand zorgt voor de opwarming van het water. Een elektrische boiler is makkelijk te installeren, vergt weinig onderhoud en je hebt enkel een elektriciteitsaansluiting nodig.
  • Aardgasboiler: de aardgasketel zorgt voor de opwarming van het water. Werkt je centrale verwarming op aardgas? Dan is een aardgasboiler een goede keuze. Dit type boiler warmt het water namelijk sneller op, waardoor de beschikbare hoeveelheid warm water groter is.

 

Voor- en nadelen boiler (vs. geiser)

Naast de boiler is de geiser (doorstromer) een andere standaard keuze voor een waterverwarmer. Wat zijn de voor- en nadelen van een boiler ten opzichte van een geiser? Een kort overzicht!

Voordelen boiler (vs.geiser)

  • Onmiddellijk gewenste watertemperatuur: een boiler houdt het verwarmde water constant op temperatuur. Draai je de kraan open? Dan komt daar dus onmiddellijk water uit met de gewenste temperatuur.
  • Stabiel debiet/watertemperatuur: draai je verschillende kranen open? Met een boiler blijven het debiet en de watertemperatuur stabiel. Bij een geiser is dat niet het geval.

 

Nadelen boiler (vs.geiser)

  • Groter energieverbruik: een boiler verbruikt extra energie om het water constant op temperatuur te houden. In tegenstelling tot een geiser die enkel energie verbruikt als je warm water gebruikt.
  • Beperktere hoeveelheid warm water: de beschikbare hoeveelheid warm water bij een boiler is afhankelijk van de capaciteit ervan. Is het warm water in het voorraadvat op? Dan moet je wachten tot het koude water is opgewarmd. Het is dus heel belangrijk om de capaciteit van de boiler af te stemmen op je waterverbruik.
  • Minder compact: door het voorraadvat neemt een boiler meer plaats in dan een geiser.
  • Duurder: een boiler kost meer dan een geiser, zowel bij aankoop als bij onderhoud.

 

 

Prijs boiler

De prijs van een boiler hangt onder meer af van de capaciteit, het materiaal van het vat en het merk. Voor een gezin van 4 personen mag je gemiddeld rekenen op…

  • 1.000 à 1.600 euro voor een elektrische boiler (incl. plaatsing en excl. btw)
  • 1.500 à 3.000 euro voor een aardgasboiler (incl. plaatsing en excl. btw)

TIP: past een boiler bij jouw wensen en situatie? Een erkende installateur geeft je graag advies op maat. En dat is niet alles… Hij zorgt ook voor een correcte plaatsing en vlotte werking van je gekozen waterverwarmer. Wil je gericht prijzen vergelijken? Vraag dan offertes aan bij 2 à 3 installateurs. Start je aanvraag hier!

 

waterverwarmer boiler

 

 

OPTIE 3: Warmtepompboiler

Een warmtepompboiler onttrekt warmte aan de omgevingslucht om zo het water voor je keuken en badkamer te verwarmen. Is je oude boiler aan vervanging toe? Dan is een warmtepompboiler een interessant en milieuvriendelijk alternatief.

 

Hoe werkt een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler is een combinatie van een elektrische boiler en een warmtepomp (lucht-water). Die pomp kan zowel warmte onttrekken aan de binnenlucht als de buitenlucht om je water te verwarmen.

Een warmtepompboiler werkt op elektriciteit, maar dat verbruik ligt wel tot 3 keer lager dan bij een gewone elektrische boiler. Heb je zonnepanelen? Dan kan je die aansluiten op het toestel. Zo gebruik je groene energie om je warmtepompboiler te laten werken.

 

Voor- en nadelen warmtepompboiler (vs. zonneboiler)

Zowel warmtepompboilers als zonneboilers zijn milieuvriendelijke alternatieven voor de klassieke waterverwarmers (boiler of geiser). Maar wat zijn nu de voor- en nadelen van zo’n warmtepompboiler ten opzichte van een zonneboiler? Een kort overzicht!

Voordelen warmtepompboiler (vs. zonneboiler)

  • Eenvoudige plaatsing: de plaatsing van een warmtepompboiler gebeurt volledig binnen en gaat dus vlot. Het toestel werkt bovendien op elektriciteit. Je hebt dus enkel een stopcontact nodig. Bij de installatie van een zonneboiler hoort wel heel wat breekwerk. Zo’n boiler wordt namelijk deels op het dak geplaatst.
  • Voorziet volledig in warmwaterbehoefte: warmtepompboilers zijn geschikt voor een grote warmwaterbehoefte. Ze kunnen dus volledig voorzien in de warmwaterbehoefte van een woning. Zonneboilers kunnen dat slechts gedeeltelijk (ongeveer 60%).
  • Goedkoper: een warmtepompboiler is doorgaans goedkoper dan een zonneboiler, zowel de installatie zelf als de plaatsing ervan.

 

Nadelen warmtepompboiler (vs. zonneboiler)

  • Elektriciteit nodig: een warmtepompboiler heeft nog altijd elektriciteit nodig. Zonneboilers werken volledig onafhankelijk en gebruiken enkel zonne-energie.
  • Kortere levensduur: een warmtepompboiler gaat 15 à 20 jaar mee. Bij een zonneboiler is dat 20 à 25 jaar.
  • Koude lucht: warmtepompboilers geven koude lucht af. Je kan ze dus niet in leefruimtes plaatsen. Het is wel mogelijk om de afgekoelde lucht naar buiten af te voeren.

 

 

Prijs warmtepompboiler

De prijs van een warmtepompboiler hangt onder meer af van het volume van het voorraadvat en het merk. Voor een gezin van 4 personen mag je rekenen op een prijs vanaf 3.000 euro (incl. plaatsing en excl. btw).

TIP: benieuwd of zo’n milieuvriendelijke warmtepompboiler een goede keuze is voor jou? En welk soort warmtepompboiler het best past bij jouw situatie? Vraag zeker offertes aan bij 2 à 3 installateurs. Zo kan je ook gericht prijzen vergelijken. Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offertepagina.

 

Vergeet de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) niet!

Laat je een warmtepompboiler plaatsen door een erkende installateur? Dan kom je in aanmerking voor de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Hoe hoog de subsidie is, hangt af van het soort apparaat en van het vermogen. Een installateur kan je verder informeren over deze premie en je helpen bij de aanvraag.

 

waterverwarmer warmtepompboiler

 

 

OPTIE 4: Zonneboiler

Naast de warmtepompboiler is de zonneboiler een andere milieuvriendelijke waterverwarmer. Een zonneboiler gebruikt zonne-energie om je water op te warmen. Zowel goed voor je portemonnee als voor onze planeet dus.

 

Hoe werkt een zonneboiler?

Een zonneboiler bestaat uit 3 grote delen:

  • Zonnecollector: een plaat op het dak waar een vloeistof door loopt. De collector warmt die vloeistof op met zonne-energie en stuurt die via een pomp naar het voorraadvat.
  • Voorraadvat: een goed geïsoleerd vat gevuld met leidingwater. De warme vloeistof afkomstig van de collector geeft die warmte af aan het voorraadvat en stroomt dan weer naar de collector.
  • Stookketel: is er te weinig of geen zon? Dan stopt de circulatie van warme vloeistof. De stookketel verwarmt het water dan bij tot de gewenste temperatuur.

 

Hoe krijg je een optimaal rendement?

Je kan je investering in een zonneboiler terugverdienen door te besparen op je energiefactuur. Die terugverdientijd is het kortst bij een optimaal rendement. Dat bereik je o.a. door de volgende factoren:

  • Hellingsgraad zonnecollectoren: idealiter tussen de 20 en de 60 graden.
  • Oriëntatie zonnecollectoren: idealiter tussen zuidoost en zuidwest.
  • Soort zonnecollectoren: vacuüm buiscollectoren zijn iets duurder dan vlakke plaatcollectoren, maar ze halen wel een hoger rendement.
  • Afstand zonnecollectoren-voorraadvat: die afstand is best zo klein mogelijk.

 

 

Voor- en nadelen zonneboiler (vs. warmtepompboiler)

Zowel zonneboilers als warmtepompboilers zijn milieuvriendelijke alternatieven voor de klassieke waterverwarmers (boiler of geiser). Maar wat zijn nu de voor- en nadelen van zo’n zonneboiler ten opzichte van een warmtepompboiler? Een kort overzicht!

Voordelen zonneboiler (vs. warmtepompboiler)

  • Geen elektriciteit nodig: een zonneboiler werkt volledig onafhankelijk en heeft geen elektriciteit nodig. Die gebruikt enkel en alleen groene zonne-energie. Een warmtepompboiler heeft wel nog elektriciteit nodig.
  • Langere levensduur: een zonneboiler gaat 20 à 25 jaar mee. Bij een warmtepompboiler is dat 15 à 20 jaar.
  • Geen koude lucht: een zonneboiler geeft bij de werking ervan geen koude lucht af zoals bij een warmtepompboiler.

 

Nadelen zonneboiler (vs. warmtepompboiler)

  • Complexere plaatsing: de installatie van een zonneboiler gebeurt deels op het dak. Daardoor zijn breekwerken onvermijdelijk. Dat is niet het geval bij een warmtepompboiler, waarbij de plaatsing volledig binnen gebeurt.
  • Voorziet gedeeltelijk in warmwaterbehoefte: zonneboilers voorzien slechts gedeeltelijk in de warmwaterbehoefte van een woning (ongeveer 60%). Warmtepompboilers voorzien dan weer volledig in de warmwaterbehoefte.
  • Duurder: een zonneboiler is doorgaans duurder dan een warmtepompboiler, zowel de installatie zelf als de plaatsing ervan.

 

 

Prijs zonneboiler

De prijs van een zonneboiler hangt vooral af van de capaciteit van het voorraadvat en het type en soort zonnecollectoren. Gemiddeld mag je rekenen op de volgende prijzen:

  • Zonneboiler 100 liter, 1 collector: ± €2.000 – €2.700 (incl. plaatsing en excl. btw)
  • Zonneboiler 200 liter, 2 collectoren: ± €3.400 – €3.900 (incl. plaatsing en excl. btw)
  • Zonneboiler 300 liter, 3 collectoren: ± €4.800 – €5.700 (incl. plaatsing en excl. btw)

TIP: is een zonneboiler een goede keuze voor jouw project? En welk soort zonneboiler past het best bij jouw woning? Een erkende installateur geeft je graag advies op maat. Met een correcte plaatsing zorgt hij ook voor een zo hoog mogelijk rendement. Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offertepagina.

 

Druk de kosten via financiële voordelen!

Laat je een zonneboiler plaatsen door een erkende installateur? Dan kom je in aanmerking voor de volgende financiële voordelen:

  • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): het bedrag hangt af van het type zonneboiler.
  • Energiebespaarlening: dankzij deze maatregel kan je als particulier minimaal 1.000 euro en maximaal 71.000 euro lenen met een aantrekkelijke rentevoet.
  • Subsidie via lokale overheden: in sommige gemeentes of provincies kan je ook een subsidie krijgen voor het installeren van een zonneboiler.

Belangrijk: een erkende installateur kan je verder informeren over deze financiële voordelen. Hij kan je ook helpen bij de aanvraag.

 

 

waterverwarmer zonneboiler

 

CONCLUSIE: wat is de beste keuze?

Elke waterverwarmer heeft zijn voor- en nadelen. Welke optie het meest geschikt is voor jouw situatie? Dat hangt af van verschillende factoren: je waterverbruik, je woning, je budget, …

TIP: doe een beroep op de expertise en ervaring van een erkende installateur. Hij kan je situatie analyseren en dan de meest geschikte waterverwarmer op jouw maat voorstellen. En daar stopt het niet… Hij zorgt ook voor een correcte plaatsing en vlotte werking van je waterverwarmer. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes bij erkende installateurs actief in jouw buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor sanitairwerken/boiler ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen