Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Plintboiler

Een plintboiler is een compacte boiler die meteen voor heet water zorgt. Daardoor verspil je minder koud water. Heb je weinig ruimte voor een nieuwe boiler? Dan is zo’n plintboiler een ideale keuze. In dit artikel lees je meer over plintboilers, waarom je er een kan gebruiken en waarop je moet letten bij de aankoop. We geven je ook een richtprijs mee.

Ga snel naar: 
Voordelen plintboiler
Prijs plintboiler
Onderhoud plintboiler
Aandachtspunten plintboiler
Zelf plaatsen of laten plaatsen?
Offertes aanvragen

 

 

Wat is een plintboiler?

Plintboilers zijn erg populair vanwege hun beperkte afmetingen. Je kan ze namelijk eenvoudig verstoppen achter een plint of onder de gootsteen. Sommige plintboilers kunnen zelfs verticaal geïnstalleerd worden, wat je nog extra plaats bespaart. Ze zijn nog kleiner dan een standaard close-in keukenboiler en werken op dezelfde manier. Een elektrische warmtespiraal verwarmt het water in het reservoir, waardoor je onmiddellijk warm of zelfs heet water krijgt. Zo verspil je amper koud water.

Plintboilers komen net als gewone keukenboilers boven of onder de waterkraan. Bekende merken zijn Itho Daalderop, Wahlbach en Inventum.

TIP: wil je graag een plintboiler laten plaatsen? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Waarom kiezen voor een plintboiler?

 • Geringe afmetingen: plintboilers zijn zeer compact. Daardoor kan je ze makkelijk achter de plint van nagenoeg elk kastje bevestigen. Zo win je extra ruimte in je keuken of badkamer.
 • Meteen heet water: met een plintboiler moet je niet wachten op warm of heet water. Zo verspil je geen onnodige hoeveelheden koud water.
 • Geen waterkoker nodig: met een plintboiler in je keuken heb je niet langer die waterkoker of fluitketel nodig. Dat is niet alleen praktisch, je wint ook plaats op je aanrecht.
 • Weinig onderhoud: is je plintboiler niet aangesloten op je cv-ketel? Dan heeft je toestel minder onderhoud nodig. Lees er meer over verderop in het artikel.

 

Prijs plintboiler

De prijs van een plintboiler is afhankelijk van onder meer de waterinhoud en de aansluitwaarde die je nodig hebt. Ook het merk speelt een rol. Zo is het mogelijk dat een plintboiler van 5 l duurder uitvalt dan een plintboiler van 10 l.

Een plintboiler kun je vinden aan een startprijs van € 250 à € 300 (incl. btw en excl. plaatsing). En de plaatsingskosten? Die variëren tussen de € 75 à € 100. Wil je een plintboiler kopen via een professionele plaatser? Je kan gratis offertes aanvragen bij verschillende vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

Plintboiler

Onderhoud plintboiler

Een regelmatig onderhoud van jouw plintboiler zorgt ervoor dat hij veilig en zuinig blijft werken. Dat geldt eveneens voor het onderhoud van cv-ketels als andere boilers in het algemeen. Een regelmatig onderhoud voorkomt problemen en zorgt voor een efficiëntere werking van het apparaat. De volgende onderhoudsintervallen gelden:

 • NIET aangesloten op cv-ketel = minder onderhoud: plintboilers en andere elektrische boilers die niet aangesloten zijn op je cv-ketel werken als een afzonderlijk stooktoestel. De opwarming gebeurt met elektriciteit. Dergelijke toestellen hebben weinig onderhoud nodig. Wel raden professionals een jaarlijkse controle van de keerklep aan en ook een nazicht van de inlaatcombinatie in verband met verkalking.
 • WEL aangesloten op cv-ketel = meer onderhoud: heb je daarentegen een plintboiler die aangesloten is op je CV-ketel? Dan gelden de wettelijke verplichtingen rond het onderhoud van jouw cv-installatie. Niet- gasgestookte verwarmingsketels van meer dan 100 kW moeten tweejaarlijks een onderhoud ondergaan. Voor niet-gasgestookte verwarmingsketels van 20 tot 100 kW of gasgestookte installaties van meer dan 100 kW is dat vierjaarlijks.

TIP: op zoek naar een vakman voor het onderhoud van je plintboiler? Ontvang gratis offertes op maat bij specialisten actief in je buurt via onze offertepagina.

 

Herken jouw installateur aan zijn ‘Vakpaspoort’

Het is strafbaar voor installateurs om zonder wettelijk erkende certificering aan CV-ketels en boilers te sleutelen. Je herkent professionals aan hun ‘Vakpaspoort’, waarmee de regering hun vakbekwaamheid heeft goedgekeurd. Kies een vakman met zo’n certificaat, dan ben je zeker van de kwaliteit en de veiligheid van de uitgevoerde werken.

 

Aandachtspunten plintboiler

Van plan om een plintboiler te laten plaatsen? Dan hou je best rekening met de volgende aandachtspunten:

 

1. Waterinhoud

Plintboilers hebben doorgaans een waterinhoud van 5, 10 of 15 l. Je kan prima uit de voeten met een plintboiler van 5 of 10 liter bij een niet-intensief gebruik van warm water. Dit is bv. het geval wanneer je enkel warm water gebruikt om de vaat voor te spoelen, je handen te wassen of nu en dan een emmer te vullen. Voor de meeste huishoudens is een plintboiler  van 5 of 10 liter voldoende. Een plintboiler van 15 liter komt van pas wanneer je nog vaak manueel de vaat doet.

 

2. Isolatie

De boiler houdt het grootste deel van de tijd het warme water bij, ook wanneer het niet gebruikt wordt. Het ‘stilstandverlies’ van energie loopt dan snel op. Om dit te verminderen, kun je de plintboiler isoleren met bubbelfolie. Zo verliest hij een stuk minder warmte. Bovendien zal hij ’s nachts niet langer aanslaan.

 

3. Aansluitwaarde

Plintboilers kunnen verschillende aansluitwaarden hebben (400, 1500 en 2000 Watt). Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met de maximale belasting van een elektriciteitsgroep (gemiddeld 3250 Watt). Kies je voor een plintboiler met een aansluitwaarde van ongeveer 2000 Watt? Dan is het raadzaam om deze aan te sluiten op een aparte groep in de meterkast.

 

4. Aansluiting op cv-ketel of niet?

Je kan een plintboiler wel of niet aansluiten op je cv-ketel. We leggen kort het verschil tussen beide opties uit:

 • WEL aangesloten op cv-ketel: deze boilers zijn aangesloten op een warmwaterleiding. Dankzij deze leiding warmt de cv-ketel het water in de boiler op. Hierdoor moeten de boilers het water enkel maar op temperatuur houden en niet actief verwarmen. Dit heeft een opmerkelijke energiebesparing als gevolg. Deze boilers worden aangeraden wanneer je veel warm water verbruikt.
 • NIET aangesloten op cv-ketel: deze boilers zijn aangesloten op koudwaterleidingen. Het water wordt opgewarmd met behulp van een elektrisch verwarmingselement.

 

5. Keurmerk

Koop je online een plintboiler? Zorg dan dat je toestel het verplichte ‘CE’-keurmerk heeft. Zo ben je zeker dat de boiler voldoet aan de wettelijke minimumeisen op vlak van veiligheid, gezondheid en milieu. Tip: professionele plaatsers werken alleen maar met plintboilers met dit keurmerk.

 

Vraag advies aan een professionele plaatser

Kies je best voor een plintboiler met een waterinhoud van 5 liter of van 15 liter? Welke aansluitwaarde heb je nodig? En laat je je toestel best aansluiten op je cv-ketel of niet? Een professionele plaatser helpt je graag bij het maken van de juiste keuzes. Zo ben je zeker van een plintboiler op maat van jouw situatie en wensen.

TIP: ontvang gratis en vrijblijvend advies en prijzen op maat van vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Plintboiler zelf plaatsen of laten plaatsen?

Je kan zelf je plintboiler plaatsen, maar je kan deze klus ook overlaten aan een gespecialiseerde vakman. We zetten beide mogelijkheden kort op een rij:

 

1. Zelf plintboiler plaatsen

Het is in principe mogelijk om zelf je plintboiler te plaatsen. Wees je er wel van bewust dat je goed op de hoogte moet zijn van de eigenschappen van de boiler die je precies nodig hebt. Als doe-het-zelver is het ook niet altijd makkelijk om juist te oordelen tijdens de installatie en om correct te werk te gaan, met alle gevolgen van dien.

 

2. Plintboiler laten plaatsen

Wil je zeker zijn van een correcte plaatsing van het juiste toestel met het gewenste, kwalitatieve eindresultaat? Dan schakel je beter een vakman in. Via onze offertedienst kom je eenvoudig in contact met installateurs actief in je buurt. Benieuwd naar een richtprijs voor jouw plintboiler? Vul dan gewoon het onderstaande offerteformulier in:

 

Offertes voor boiler / sanitairwerken ontvangen?

Kies voor een erkende vakspecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakspecialisten