Subsidies zonneboiler 2019

Laatste update, 19 december 2018 – Er zijn via verschillende wegen subsidies voor een zonneboiler te verkrijgen. Zowel via de nationale overheid als de lokale overheid kan je premies aanvragen. Bekijk altijd goed de voorwaarden om te weten of je al dan niet in aanmerking komt.

 

zonneboiler subsidie nederland1. Subsidies zonneboiler via nationale overheid

Via de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) kan je ook in 2019 een subsidie aanvragen. Dit is een premie van de nationale overheid. Het premiebedrag bedraagt om en bij de € 500.

Met dit bedrag willen ze mensen echt aanzetten om meer groene energie te gebruiken. Het bedrag hangt wel af van het type zonneboiler en de soort warmte. Zowel gezinnen als bedrijven kunnen een aanvraag indienen. Voor beide gelden wel andere voorwaarden.

 

Voorwaarden subsidie zonneboiler particulieren

Om recht hebben op de subsidie, moet je als particulier voldoen aan de volgende kenmerken:

 • De boiler moet geplaatst worden door een erkende aannemer. Vind hier een erkende vakman.
 • De zonneboiler is aangeschaft na 1 januari 2018 én geïnstalleerd voor je de subsidie aanvraagt.
 • Jij bent de eigenaar van de zonneboiler en je bent in het bezit van een betaalbewijs.
 • De boiler is geïnstalleerd in Nederland.
 • De zonneboiler mag niet weggehaald worden voor het eerste jaar na het ontvangen van de premie.

 

Voorwaarden subsidie zonneboiler professionelen

Wil je als bedrijf een premie voor een zonneboiler, dan moet je positief kunnen antwoorden op volgende stellingen:

 • Er is nog geen koopovereenkomst op het moment van de aanvraag.
 • De zonneboiler is geïnstalleerd in Nederland.
 • De boiler is eigendom van het bedrijf.
 • Binnen het eerste jaar na het ontvangen van de premie mag de zonneboiler niet weggehaald worden.
 • De zonneboiler wordt gebruikt binnen het eerste jaar na het verkrijgen van de premie.

 

Welke zonneboilers komen in aanmerking?

Voor zonneboilers met een apertuuroppervlakte van ten hoogste 10 m² bedraagt het bedrag € 0,68 per kWh. Voor zonneboilers met een apertuuroppervlakte van meer dan 10 m² wordt rekening gehouden de instralingshoekmodifier. Dit verandert de berekening van de subsidiebedragen lichtjes.

Om in aanmerking te komen voor de ISDE moet de zonneboiler voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • De zonneboiler heeft een totale apertuuroppervlakte van ten hoogste 200 m2.
 • De zonneboiler is bedoeld voor het maken van warm tapwater of voor het leveren van ruimteverwarming in combinatie met het maken van warmtapwater.
 • De zonneboiler is voorzien van een productkaart en de bijbehorende technische documentatie.

Belangrijk: je bent verplicht bewijs te leveren dat de zonneboiler door een deskundig installateur is geplaatst. Deze garandeert je niet alleen een correcte plaatsing maar loodst je ook vlot doorheen je subsidieaanvraag. Ontvang hier gratis en vrijblijvend prijzen bij erkende installateurs van zonneboilers.

 

subsidie zonneboiler

 

Hoe vraag je de subsidie aan?

Het is belangrijk dat je de subsidie correct aanvraagt. De voorwaarden zijn erg belangrijk voor het verkrijgen van de subsidie. Het zou jammer zijn dat je aanvraag mislukt, omwille van een kleine fout. Hieronder lees je welke stappen je moet doorlopen voor het aanvragen van een subsidie voor zonneboilers.

 

Verzamel de juiste papieren

Om de premie te kunnen verkrijgen, heb je een kopie van het bewijs van aanschaf en van het betaalbewijs nodig. Zorg ervoor dat volgende zaken op de documenten te vinden zijn:

 • Omschrijving van het product met het typenummer
 • De fabrikant
 • Het bedrag en de datum van de betaling
 • De apparaatscode

 

Subsidie-aanvraag elektronisch versturen

De aanvraag voor het verkrijgen van de premie kan je enkel online indienen met behulp van je DigiD. Op de subsidiepagina van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kan je de aanvraag rechtstreeks versturen.

 

Wachten op de goedkeuring

Na de aanvraag krijg je een ontvangstbevestiging via e-mail en via je e-loket. Men beslist binnen de 8 weken na de aanvraag. Is hij goedgekeurd, dan daarvan opnieuw een e-mail. De subsidie wordt ongeveer 1 week nadien op je rekening gestort.

 

2. Energiebespaarlening

Een andere manier om de aankoop van een zonneboiler te ondersteunen is de Energiebespaarlening voor particulieren, waarbij je minimaal 2.500 euro en maximaal 25.000 euro kan lenen. De Energiebespaarlening is een lening met een aantrekkelijke rentevoet, die ongewijzigd blijft gedurende de looptijd van de lening. Deze looptijd ligt tussen 7 en 15 jaar. De precieze looptijd van de lening hangt af van het bedrag dat je wil lenen.

Het gaat hier om een maandannuïteitenlening. Je moet eigenaar en bewoner van de woning zijn waar de zonneboiler wordt geïnstalleerd. Bovendien mag je ook niet ouder dan 75 jaar zijn om in aanmerking te komen voor deze lening.

 

3. Premies voor zonneboilers via lokale overheden

Ten slotte is het in bepaalde gemeentes of provincies ook mogelijk om subsidies aan te vragen. Lees altijd goed de voorwaarden en details na. Vraag er zeker naar bij je gemeente of ga te rade bij een ervaren vakman. Hij staat je bij met advies op maat en gidst je vlot doorheen alle subsidiemogelijkheden. Maak gebruik van onze gratis offerteservice en ontvang hier vrijblijvend offertes van erkende installateurs uit je buurt. Zo kan je eenvoudig vergelijken en 20 tot 30% besparen.

 

Offertes voor een zonneboiler ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw zonneboiler. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmannen