Elektrische boiler: praktisch & betaalbaar
Elektrische boilers zijn handige apparaten waarmee je het sanitaire water in huis verwarmt. Ze kunnen nagenoeg overal geïnstalleerd worden en zijn niet al te duur in aanschaf. Lees hier meer over werking, voor-en nadelen en prijzen van een elektrische boiler.
Ga snel naar:
Prijs elektrische boiler
Verbruik elektrische boiler
Wat is de vereiste capaciteit voor mijn boiler?
Waarop letten bij de aankoop?
Vraag vrijblijvend offertes aan
Werking elektrische boiler
Een elektrische boiler bestaat uit een geïsoleerd vat waarin een bepaalde hoeveelheid water kan worden opgeslagen. In het vat zit een elektrische warmtespiraal gemonteerd die het water tot een ingestelde temperatuur opwarmt.
Het water wordt door de boiler constant op temperatuur gehouden zodat je altijd kunt beschikken over warm water. Wel kan het zo zijn dat als je in één keer erg veel warm water gebruikt, de voorraad warm water in de boiler op is. De boiler heeft dan enige tijd nodig om het water weer op temperatuur te brengen. Bij het kiezen van een boiler is het dan ook van belang dat je de juiste capaciteit boiler kiest. Lees er meer over verderop in het artikel.
Waarom een elektrische boiler kiezen?
Veel mensen kiezen voor elektrische warmwaterboilers omdat ze makkelijk te installeren zijn en je enkel een elektriciteitsaansluiting nodig hebt. Je hoeft ook niet te voorzien in een rookgasafvoer (zoals bij een geiser of combi-ketel) en hebt er doorgaans weinig onderhoud aan. Warm water boilers die elektrisch werken, worden vaak gebruikt in huizen of buitenverblijven waar men niet beschikt over een gasaansluiting, alhoewel je tegenwoordig ook boilers ziet in zeer moderne keukens. Deze worden vaak gebruikt in combinatie met een extra kraan die speciaal voor kokend water bedoeld is. Denk bijvoorbeeld aan het merk Quooker.
Voordelen elektrische boiler
- Geen gasaansluiting nodig
- Geen luchtaanvoer of rookgasafvoer nodig
- Eenvoudig te installeren
- Directe beschikking over warm water
- Een boiler kan, bij voldoende capaciteit, meerdere tappunten tegelijk verwarmen (in tegenstelling tot een combi-ketel)
- Levensduur van minimum 15 jaar.
Nadelen elektrische boiler
- Het water moet continu op temperatuur worden gehouden. De boiler gebruikt hiervoor elektriciteit, dit is duurder dan kortstondig opwarmen van het water met gas. Tenzij je de energie zelf opwekt, bijvoorbeeld met zonnepanelen.
- De hoeveelheid warm water is beperkt tot de inhoud van de boiler.
- Boilers met een hoge capaciteit zijn vrij groot (je moet hier de ruimte voor hebben).
- Een elektrische boiler moet je geregeld ontkalken.
Prijs elektrische boiler
De kosten voor elektrische boilers zijn afhankelijk van het merk, de capaciteit, het type vat, het type verwarmingselement, … De kosten voor een elektrische boiler met een inhoud van 200 liter (geschikt voor een huishouden van 4 personen) schommelt tussen 1.000 en 1.600 euro (plaatsingskosten inbegrepen).
TIP: bij de aanschaf van een elektrische boiler is het altijd verstandig om offertes aan te vragen bij verschillende installateurs. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook voorgestelde capaciteiten, merken, … vergelijken. Ontvang gratis offertes op maat van gespecialiseerde installateurs actief in je buurt.
Lees onder de foto meer over het verbruik van een elektrische water boiler:
Verbruik elektrische boiler
Het verbruik van je elektrische boiler hangt natuurlijk af van je eigen warm waterverbruik. Een gezin van 2 volwassenen en 1 kind hebben een warmwaterbehoefte van ongeveer 270 liter per dag. Daarvoor volstaat een elektrische waterboiler met een inhoud van 150 liter. Om die 150 liter leidingwater op te warmen met een elektrische warmwaterboiler heb je ongeveer 2.000 kWh per jaar aan stroom nodig. Bij een elektriciteitsprijs van gemiddeld € 0,22 per kWh kost je dat zo’n € 440 per jaar.
Hoe bereken ik mijn verbruik?
Bovenstaande berekening is slechts een rekenvoorbeeld om je inzicht te geven in de verbruikskosten. Hoeveel het verbruik van je elektrische boiler effectief is, hangt af van verschillende factoren: dag- of nachttarief, zuinigheid van de boiler, … Voor een berekening op maat van jouw situatie en noden vraag je best offertes aan bij gespecialiseerde installateurs. Zo krijg je een duidelijk beeld van de mogelijkheden en kan je makkelijk voorstellen vergelijken. Ontvang en vergelijk vrijblijvend offertes op maat.
4 TIPS om het verbruik van je elektrische boiler te verminderen
Benieuwd hoe je het verbruik van je elektrische boiler kan verlagen? Hieronder enkel concrete tips:
-
Installeer een timer voor de boiler
Door een timer op je elektrische waterboiler te installeren kan je precies bepalen wanneer de boiler geactiveerd wordt. Zo kan je de elektrische boiler ’s nachts water laten opwarmen waardoor je profiteert van het lager nachttarief.
-
Isoleer de boiler
Opgewarmd water dat niet gebruikt wordt, blijft in de boiler opgeslagen. Daarbij heb je altijd wat warmteverlies. Om dat warmteverlies te beperken kan je jouw elektrische warmwaterboiler isoleren. Dat kan eenvoudig met bv. isolatiedekens of piepschuim.
-
Verlaag de temperatuur van de boiler
Een andere manier om het verbruik van je elektrische boiler te verminderen is door de temperatuur van de boiler te verlagen. Je kan het water tot maximum 90 graden opwarmen, maar eigenlijk is dat niet nodig. Een iets lagere temperatuur is even goed. Voor elke 6 graden waarmee je de temperatuur verlaagd, kan je tot 5% energie besparen.
-
Stem de capaciteit van je boiler af op je verbruik
Elektrische boilers bestaan in verschillende capaciteiten met verschillende volumes van het boilervat. Zo heb je elektrische boilers van 100 liter, 120 liter, 150 liter, 200 liter, 300 liter, … Het is belangrijk dat de capaciteit van je warmwaterboiler goed afgestemd is op je verbruik. Het heeft geen nut om een te grote boiler te installeren als je die hoeveelheid water toch niet gebruikt. Het zal alleen maar meer kosten met zich meebrengen, zowel in aankoop als in verbruik. Om zeker te zijn van een correcte berekening van de vereiste capaciteit vraag je best offertes aan bij gespecialiseerde installateurs.
Wat is de vereiste capaciteit voor mijn boiler?
Om te kunnen voorzien in voldoende warm water is het belangrijk dat het volume van de boiler goed aansluit bij je warm water behoefte. Een gezin met twee kinderen zal een grotere capaciteit boiler nodig hebben dan een tweepersoons huishouden. Je kunt de capaciteit van de boiler berekenen door het totale waterverbruik per dag te delen door 2.5. Factor 2 mag ook, dan heb je wat extra speling.
Voorbeeld: stel dat je gemiddeld 300 liter water per dag gebruikt, dan heb je dus een elektrische boiler nodig met een inhoud van 120 liter. Een boiler van 300 liter is niet nodig omdat je gedurende de dag niet alleen warm water maar ook koud water gebruikt. Ook tijdens het douchen meng je koud water bij om de juiste temperatuur te bekomen.
Hoe schat ik mijn waterverbruik in?
Weet je niet precies hoeveel water je verbruikt? Je kunt de stand van de watermeter eens een aantal dagen bijhouden en daar een gemiddelde uit berekenen. Zo krijg je een zeer betrouwbare indruk van je dagelijks waterverbruik. Je kunt de hoeveelheid water ook inschatten. Het waterverbruik per persoon bedraagt gemiddeld 110 liter per dag. Het meeste water wordt gebruikt voor het nemen van bad of douche (51.7 liter per dag) en voor het doorspoelen van het toilet (33 liter per dag). Het nemen van een bad kost gemiddeld 115 liter maar tegenwoordig douchen we meer dan dat we een bad nemen.
Als je een ruwe schatting wil maken, dan kun je dus een gemiddelde van 110 liter per dag per persoon aannemen. Voor een huishouden met vier personen heb je dan een boiler nodig met een capaciteit van minimaal: 4×110 = 440 / 2.5 = 175 liter. Voor wat extra comfort kun je ook kiezen voor een elektrische boiler met een inhoud van 220 liter. Benieuwd naar de beste oplossing voor jouw situatie? Ontvang en vergelijk vrijblijvend advies en prijsvoorstellen via de offerteservice.
Slimme boilers = de toekomst
Slimme boilers zijn dé nieuwe trend op vlak van elektrische boilers. Gedaan met het zelf berekenen van je verbruik. De nieuwste generatie elektrische boilers, voorzien van een internetverbinding, zijn uitgerust met geavanceerde meet- en controlesystemen. Deze monitoren en optimaliseren je energie- als waterverbruik.
Hoe werkt het? De smart boiler is duurzaam op twee manieren:
- Een slimme boiler analyseert je waterverbruik en past het opwarmen van water daaraan aan: daar waar traditionele warmwaterboilers die elektrisch werken ’s nachts het water opwarmen en dus overdag leeg kunnen raken, houdt de smart boiler je verbruik in de gaten en warmt hij tussendoor op. Dat is veel energiezuiniger aangezien het enkel water opwarmt als het nodig is. De slimme boiler zal dus water opwarmen op basis van de effectieve vraag in plaats van elke nacht het volledige vat op te warmen.
- Een slimme boiler kan zonne- en windenergie nog efficiënter inzetten door overdag water op te warmen: deze smart boilers maken gebruik van het overaanbod aan groene energie op het elektriciteitsnet. Te veel zon of wind kan immers belastend zijn voor het elektriciteitsnet. Door overdag water te verwarmen maken ze gebruik van deze overschotten aan duurzame energie. Slimme boilers kunnen dus pieken van groene energie opvangen en zo een extra betrouwbare warmwaterbron creëren.
Slimme boilers kunnen bovendien aangestuurd worden via smartphone-apps. Daarmee krijg je inzicht in je energieverbruik, en nog belangrijker de energiebesparing. Je kan ermee timers instellen voor bijvoorbeeld bad en douche. En je kan de boiler aan- en uitschakelen vanop afstand wanneer je op vakantie gaat. Kortom, dankzij deze energiebesparende maatregelen kan je makkelijk 5 tot 10% energie besparen en dat voor dezelfde prijs als een klassieke elektrische boiler.
TIP: een installateur kan je verder informeren over de mogelijkheden en adviseert je over de beste oplossing voor jouw situatie. Ontvang en vergelijk vrijblijvend advies en prijsvoorstellen.
Waar moet ik op letten bij de aankoop?
Laat je een elektrische water boiler installeren, let dan zeker op volgende zaken:
1. Materiaal van het boilervat
Het boilervat kan aan de binnenzijde afgewerkt zijn met meerdere soorten materialen. veelgebruikt zijn koper, inox en emaille. Koper en inox zijn meestal de beste keuze voor vaten tot 100 à 120 liter. Bij grotere vaten kan emaille interessant zijn vanwege de gunstige prijs-kwaliteitsverhouding.
Hoe beter de kwaliteit van het boilervat, hoe langer de levensduur en lager de onderhoudskosten. Heb je een waterverzachter? Vraag dan bij de installateur na voor welk materiaal je best kiest en tot welke waarde je maximaal mag ontharden. Meestal mag je niet onder de 10.7 ℉ ontharden omdat anders de annodes van de boiler aangetast worden.
2. Aansluiting op nachtstroom
Een boiler die vooral gebruik maakt van het nachtstroomtarief is theoretisch gezien het beste. In de praktijk komt het echter vaak voor dat de gehele voorraad warm water overdag al is verbruikt. Om dan toch te kunnen beschikken over warm water, moet de boiler gebruik maken van het dagstroomtarief. Een spaarboiler kan dan uitkomst bieden. Deze kan aangesloten worden op het tweevoudig tarief zodat je ook in nood overdag over voldoende warm water kan beschikken.
Veelgestelde vragen
-
Is het aangeraden om thermostatische mengkranen te gebruiken?Wanneer je een boiler gebruikt voor het verwarmen van het sanitaire water, dan is het aan te raden om een thermostatische mengkraan te gebruiken. Het water dat uit de kraan komt is immers direct erg warm: minstens 55 graden Celsius. Je zou je er zomaar aan kunnen verbranden.
Dat is vooral gevaarlijk voor kleine kinderen of baby’s. Met een thermostatische kraan kan je de temperatuur eenvoudig begrenzen waardoor je ongelukken voorkomt. Verder is zo’n kraan erg comfortabel in gebruik omdat je altijd over dezelfde temperatuur water beschikt. Zo hoef je niet constant zelf koud of warm water hoeft bij te mengen.
-
Wat is de levensduur van een elektrische boiler?Een elektrische boiler heeft een minimale levensduur van ongeveer 15 jaar. De effectieve levensduur is daarbij afhankelijk van verschillende factoren zoals de kwaliteit, het onderhoud, …Bij oude boilers neemt het rendement af en nemen de verbruikskosten toe. Heeft je elektrische boilers voor warm water dus al wat jaren op de teller staan, dan kan het interessant zijn om hem te vervangen. De nieuwste generatie elektrische warm water boilers zijn bovendien zuiniger en standaard voorzien van hoogwaardige isolatie.
TIP: advies en prijsvoorstellen voor een nieuwe elektrische boiler op maat van jouw verbruik en noden ontvang je via de offerteservice.