Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Werking zonneboiler

Met een zonneboiler kun je jaarlijks flink wat energie besparen. Zeker in een tijd dat de energieprijzen blijven stijgen is dat mooi meegenomen en ook het milieu vaart er wel bij. Maar hoe werkt een zonneboiler nu eigenlijk en wat kost zo’n apparaat? In dit artikel kun je alles lezen over de werking van een zonneboiler en hoe je er energie mee kunt besparen.

 

Hoe werkt een zonneboiler?

Een zonneboiler maakt gebruik van de warmte van de zon om het sanitaire water (en evt. het CV water) in huis te verwarmen. Om de warmte te kunnen absorberen en vervolgens af te kunnen geven aan het sanitaire water heeft een zonneboiler een aantal verschillende onderdelen nodig. Een zonneboiler bestaat dus uit meerdere componenten. De onderdelen in een zonneboiler systeem zijn:

Werking zonneboiler

 

 

1. Zonnecollectoren
De zonnecollectoren vangen de warmte van de zon op en geven deze vervolgens af aan een vloeistof die zich in het leidingensysteem bevindt. Zonnecollectoren worden meestal op het dak geplaatst.

 

2. Leidingensysteem
De leidingen transporteren de opgewarmde vloeistof van de zonnecollectoren naar het voorraadvat en terug. De vloeistof wordt via een pomp rondgepompt. Om warmteverlies te beperken staat het voorraadvat best zo dicht mogelijk bij de zonnecollectoren. Bijvoorbeeld op zolder als de collectoren op het dak liggen.

 

3. Het voorraadvat
Het voorraadvat (buffervat) bevat een grote hoeveelheid water die opgewarmd wordt door de warme collector vloeistof die door een spiraal in het vat loopt.

 

4. Naverwarming
Indien het water in het voorraadvat niet hoog genoeg is (door te weinig zon), treedt het naverwarmingssysteem in werking. De naverwarming kan gebeuren door een externe Cv-ketel, een elektrische weerstand in het voorraadvat of een interne brander.

 

5. Regelingssysteem
Dit is de elektronica die de boiler aanstuurt en ervoor zorgt dat het water op de juiste moment rondgepompt wordt en dat de naverwarming op tijd aanspringt.

 

Benieuwd naar een prijs op maat? Vraag hier vrijblijvend offertes aan voor zonneboilers

 

 

Werking van de verschillende soorten zonneboilers

De werking van een zonneboiler verschilt per type boiler. Er zijn ruwweg vier soorten zonneboilers te onderscheiden: de standaard zonneboiler, de zonneboiler combi en een compacte zonneboiler en de CV zonneboiler. De werking van dit soort boilers komt in grote lijnen overeen maar de onderdelen van het systeem kunnen verschillend georganiseerd zijn.

 

De standaard zonneboiler

Werking standaard zonneboiler

Een standaard zonneboiler maakt gebruik van zonnecollectoren en een bestaand verwarmingssysteem (zoals een cv ketel) om het water in het voorraadvat te verwarmen. De naverwarming gebeurt door de CV ketel. Dit type boiler is alleen geschikt voor verwarming van het sanitaire water.

 

Compacte zonneboiler

Een compacte zonneboiler heeft geen losstaand voorraadvat zoals een standaard zonneboiler. Zowel het vat als de collectoren zijn geïntegreerd in één systeem dat niet in de woning maar op het dak wordt geplaatst. Gezien de bolle vorm en het grote gewicht van dit type collector worden deze apparaten op een plat dak gemonteerd. Het dak moet hiervoor wel stevig genoeg zijn. Compacte zonneboilers zijn vooral geschikt om kleine hoeveelheden water te verwarmen.

 

Werking zonneboiler combi

Werking CV-zonneboiler

Een zonneboiler combi is een combinatie van een standaard hoogrendementsketel en een zonneboiler. Je kunt met dit systeem niet alleen het sanitaire water maar ook het CV water via zonnewarmte verwarmen. Om een goed rendement te kunnen halen is het wel noodzakelijk om wand- of vloerverwarming met lage temperatuur te gebruiken. Een zonneboiler combi is vrij prijzig en voornamelijk interessant wanneer je een nieuwe CV ketel nodig hebt en vloerverwarming overweegt.

 

Werking CV zonneboiler

Met een CV zonneboiler kun je zowel het tapwater als het CV water verwarmen. Het verschil met een zonneboiler combi is dat de CV ketel niet in het apparaat zelf is geïntegreerd. Je hebt dus een aparte CV ketel nodig. Het voorraadvat van een CV zonneboiler heeft twee warmtespiralen. Eén spiraal waardoor de collectorvloeistof loopt en één spiraal waardoor het CV water loopt.

 

Benieuwd naar een prijs op maat? Vraag hier vrijblijvend offertes aan voor zonneboilers

 

 

Soorten zonnecollectoren

Om de warmte van de zon te kunnen absorberen heb je zonnecollectoren nodig. Er zijn twee soorten collectoren waaruit je kunt kiezen: de vacuümbuiscollector en de vlakkeplaatcollector:

 

Vacuümbuiscollector

Hoe werkt een zonnecollector

Dit type collector bestaat uit (hard)glazen buizen waarin een vacuüm is gecreëerd. Door een speciale absorberende donkere laag worden de warmtestralen van de zon geabsorbeerd en wordt de warmte aan een circuit van koperen leidingen (heatpipes) afgegeven. Door deze heatpipes loopt een speciale vloeistof (collectorvloeistof) die rondgepompt wordt in het zonneboiler systeem. Voordelen: goed rendement (ook op koudere dagen met diffuus zonlicht), lage energieverliezen

 

Vlakkeplaat collectoren

Een vlakkeplaatcollector bestaat uit een metalen donkergekleurde plaat die opgewarmd wordt door de zonnestralen. Aan de achterzijde van deze plaat zijn leidingen geplaatst waarin de collectorvloeistof wordt rondgepompt. Het systeem is rondom geïsoleerd en van een glasplaat voorzien. Voordelen: hoge opbrengst per vierkante meter (vooral in de zomer aantrekkelijk)

 

Vacuümbuiscollector of vlakkeplaat collector kopen?
Welk systeem je het beste kiest hangt af van de locatie en de oriëntatie van de collectoren en welke functie ze moeten gaan vervullen. Een vlakkeplaatcollector heeft een hogere warmteopbrengst per vierkante meter dan een vacuümbuiscollector maar door de grote oppervlakte van de plaat koelt het systeem ook snel af waardoor er warmteverliezen ontstaan. Een vacuümbuiscollector kan per vierkante meter minder warmte absorberen, maar door het vacuüm wordt de warmte wel goed vastgehouden en presteert deze collector ook goed op koudere dagen met diffuus zonlicht.

In de regel kun je stellen dat je in onze regio (België) het beste af bent met een allround systeem van vacuümbuiscollectoren. Ga je meer richting Zuid-Europa (Spanje, Griekenland, Italië) waar de zon volop schijnt dan zijn vlakkeplaat collectoren vooral interessant.

 

 

Prijzen van zonneboilers

Voor een zonneboiler voor een huishouden van 1 à 2 personen kan je je verwachten aan prijzen tussen 2.500 en 3.500 euro. Een zonneboiler die geschikt is voor een huishouden van drie tot vier personen kost gemiddeld 4.000 tot 6.000 euro. Voor zonneboilerinstallaties voor grote huishoudens van 5 à 6 personen liggen de gemiddelde prijzen tussen 5.000 en 7.000 euro. De plaatsingskosten zijn telkens inbegrepen in de genoemde prijzen.

Vraag hier een prijs op maat aan voor de plaatsing van een zonneboiler.

 

 

Offertes voor een zonneboiler ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw zonneboiler. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs