Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Het belang van waterontharder voor je boiler en leidingen

Waterverzachters, ook wel waterontharders genoemd, maken van hard leidingwater zacht water en bewijzen hun nut in regio’s met hard water. Met een waterverzachter voorkom je kalkafzetting in je boiler, verwarmingstoestellen en waterleidingen waardoor ze veel langer mee gaan.

 

waterverzachter Wat is een waterverzachter?

Een waterverzachter is een apparaat dat door middel van een natuurkundig proces (ionenuitwisseling) het leidingwater onthardt. Een waterverzachter wordt daarom ook wel waterontharder genoemd. Een waterverzachter wordt voornamelijk gebruikt om het sanitaire water (boiler / cv ketel) en het water voor de wasmachine te verzachten omdat de voordelen van ontharding dan het grootst zijn. Minder kalk in het water betekent minder kalkaanslag in de boiler en minder kalkafzetting in verwarmingselementen van wasmachines. Ook drinkwater kan onthard worden met een waterontharder, zij het onder een aantal voorwaarden.

 

 

Werking van een waterontharder

Een waterverzachter werkt op basis van ionenuitwisseling. Hard water stroomt vanuit de waterleiding langs speciale harsbolletjes die in de tank van de waterverzachter zijn opgeslagen. Tijdens dit proces gaat het calcium en het magnesium dat in het water is opgelost een reactie aan met het hars en bindt het zich eraan. Hierbij worden natriumionen en calcium ionen uitgewisseld waardoor het water uiteindelijk minder calcium bevat en dus zacht wordt. Na een bepaalde periode raakt de harskern in de waterverzachter verzadigd met kalk en moet deze gespoeld en geregenereerd worden. De waterverzachter doet dit meestal volautomatisch en gebruikt voor dit proces zout uit een zoutreservoir. Tijdens het regeneratieproces wordt de aanwezige kalk uit de waterverzachter verwijderd en via het riool afgevoerd. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat voor een waterontharder via de offertepagina.

 

Is een waterverzachter noodzakelijk?

Dit is een moeilijk te beantwoorden vraag omdat watermaatschappijen en fabrikanten van waterverzachters elkaar op dit gebied tegen spreken. Strikt genomen is een waterontharder niet noodzakelijk maar het kan van pas komen in gebieden met hard hard drinkwater (>25°F). Bij dergelijke hoge waarden is de concentratie calcium en magnesium vrij hoog en kunnen deze zouten zich gaan afzetten op verwarmingselementen van wasmachines en aan de binnenkant van boilers. Ze blijven zich hier ophopen en verhinderen een goede warmte-uitwisseling waardoor het energieverbruik onnodig gaat toenemen. Een waterontharder kan dus nut hebben indien je in een gebied woont waar de waterhardheid hard tot zeer hard is.

 

Kostprijs waterontharder

De prijzen van waterontharders op basis van ionisatie beginnen bij ongeveer €800. De prijs hangt samen met de capaciteit van de ontharder, de grootte van het zoutreservoir en de wijze waarop het systeem aangestuurd wordt (volautomatisch, semi-automatisch). Meer info over de prijzen van waterverzachters vind je op www.waterontharder-advies.nl.

Oude waterontharder

 

Waterhardheid meten van het leidingswater

Indien je een waterontharder wil aanschaffen dan doe je er goed aan om eerst te informeren bij de gemeente of waterleidingmaatschappij wat de hardheid van het water is en of dit in de toekomst gaat veranderen. Sommige drinkwatermaatschappijen gaan soms over tot een centrale wijze van waterontharding. Het zou dan zonde zijn als je in zo’n apparaat geïnvesteerd hebt om het later niet te gebruiken. Bij een hardheid van 15°F of lager (zacht water) is het zeker niet nodig om gebruik te maken van een waterverzachter. Bij een hardheid tussen de 15°F en 25°F verschillen de meningen hierover en is het nut van een waterontharder twijfelachtig.

 

Waterverzachters en gezondheid

Kraantjeswater voldoet aan alle wettelijke normen. Wanneer je dit kraanwater gaat ontharden, dan is de kwaliteit niet meer vanzelfsprekend. In de harskern van een waterverzachter kunnen zich namelijk naar verloop van tijd bacteriën gaan afzetten. Indien het systeem niet conform de onderhoudsvoorschriften gereinigd wordt (gemiddeld één maal per jaar), dan kan dit schadelijk zijn voor de gezondheid. Het is dus van belang dat een wateronthardingssysteem deskundig aangesloten wordt en regelmatig onderhoud krijgt.

 

Voor- en nadelen van waterontharders

Mogelijke voordelen van een waterverzachter
• Geen kalkaanslag in leidingen van apparaten en verwarmingselementen (boiler, wasmachine, koffiezetapparaat,…)
• Lager energieverbruik en langere levensduur van apparaten die gebruik maken van water.
• Wasgoed schoner, minder wasmiddelen nodig.

Nadelen van een waterverzachter
• Investeringskosten
• Werking alleen interessant bij hard water.
• Vergt periodiek onderhoud. Zoutreservoir moet periodiek aangevuld worden

 

Offertes voor een waterontharder ontvangen?

Kies voor een expert en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw waterontharder. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs